Можем ли да вярваме на тестовете за бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnancy

Всяка жена поне веднъж си е правила тест за бременност – е, поне всяка, която се е интересувала от това дали е бременна след 70-те години на миналия век, когато са изобретени тестовете с максимална точност.

Днес ги има във всяка аптека и производителите твърдят, че достоверността на резултатите при използването им достига 90–99%, но така ли е на практика? Винаги стават грешки и те не са чак толкова редки, колкото си мислим.
Ето какво може да повлияе на резултатите:

*Причината за неверен резултат най-често може да бъде бракувано изделие, затова, за да избегнете некоректно тестване, обръщайте внимание на контролната лентичка – тя винаги трябва да присъства. Ако липсва по някаква причина е много вероятно резултатът да е неточен.

*Това се отнася и за теста с просрочен срок на годност.

Причини за фалшиви положителни резултати:
*Тумор, който увеличава производството на хормона, произвеждан от женското тяло в началото на бременността. Към такива новообразувания спадат хорион карцином или кисти на пикочния мехур, при които изработката на полови хормони се нарушава сериозно.*Прием на ХГ хормони.

Хормонът на бременността или т. нар „човешки хорионгонадотропин“ може да остане в женския организъм до 14 дни след приемането му и ако в този период се направи тест за бременност, понякога той може да е положителен, а реално да няма истинска бременност.

*След аборт скоро след забременяването или при спонтанен аборт, показателят ХГЧ (от английски HCG) за известно време има достатъчно високи стойности и тестът може да се окаже лъжливо положителен.

*Дисфункция на яйчниците. В този случай се нарушава изработването на хормони и това води до заблуда в резултатите.

Има няколко фактора, които могат да провокират фалшиви отрицателни резултати:

*Хорионгонадотропинът може да се натрупва неравномерно в кръвта, а значи и неговата концентрация в урината невинаги е достатъчна за това тестът безпогрешно да определи дали е настъпила бременност.

*Съвсем ранна бременност – дори тест с висока чувствителност е добре да се използва не по-рано от 15 дни след овулацията.

www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,730 преглеждания

Comments are closed.