МОН подготвя стратегия за възпитанието в училище

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

school-kids

Министерството на образованието и науката (МОН) разработва проектна стратегия за възпитателната работа в училище. Целта е да се откроят наборите от ценности, в които искаме да възпитаме децата си, обяви ресорният министър Красимир Вълчев днес.

В момента образователните институции осъществяват възпитателна дейност, но нейните параметри не са дефинирани.

“В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност”, коментира още министър Вълчев, цитиран от “Фокус”.

Според него възпитателната дейност е едно непрестанно взаимодействие семейство – училище и държава – семейство. По думите на министъра трябва да се търси взаимодействие между родители и институции.

“Ефектите на образование са едни от най-важните за обществото, за развитието, за това как изглеждаме. Тези ефекти са дългосрочни и проникващи в обществените отношения. Добрата новина е, че имаме един набор от ценности, за които имаме обществен консенсус”, обясни Красимир Вълчев. Според него възпитателната дейност е едно непрестанно взаимодействие семейство – училище, държава – семейство.

“Част от въпросите в стратегията са за тези въпроси, за границите и възможностите на образователните институции за възпитанието на децата. Докъде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето”, обясни още Вълчев. “В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност”, коментира още министър Вълчев.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,011 преглеждания

Comments are closed.