Млякото и остеопорозата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_35700511

Загубата на костна плътност обикновено протича безсимптомно и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактура, получена при съвсем незначително усилие или удар.  Сред факторите, повишаващи риска от остеопороза са  генетичната предразположеност, но от основно значение е липсата на калций. Нездравословното хранене, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и употребата на алкохол са сред другите основни фактори за развитието на остеопороза.

Остеопорозата напредва бавно и незабележимо с възрастта. Намаляването на приема на калций води до загуба на костно вещество, а недостигът на витамин D – до непълното му усвояване. Резултатът е остеопороза – болест, характерна предимно за жените. Здравословното хранене и ежедневният прием на прясно мляко и млечни продукти са основните фактори за предпазване от остеопороза. Калцият в прясното мляко има съществена роля за изграждането на здрава костна система. Той е основен елемент на костната тъкан. В комбинация с витамин D калцият се абсорбира в храносмилателния тракт и подсигурява правилната минерализация на костите. Прясното мляко е една от най-достъпните храни за хората, а наред с това то е и отличен източник на незаменими белтъчини, ценни витамини и минерали, без които човешкият организъм не би могъл да функционира нормално.

Нуждите от калций могат да се покрият с правилна хранителна диета. При комбинация с витамин D за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество е постижимо с приема на  чаша и половина прясно мляко  и парче твърдо сирене.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза са редовните физически упражнения, разходки сред природата, диета с прием на храни богати на калций, особено прясно мляко и млечни продукти и допълнителен внос на витамин D.

Vereia-Ca_k

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,116 преглеждания

Comments are closed.