Международен ден срещу насилието към жените

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

25-noemvri-ne-nasilie-jeni

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените по инициатива на ООН с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

По повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените в кулоарите на Народното събрание от 11.30 ч. ще бъде поставено началото на кампанията на Български фонд за жените „Всеки четвърти: виж истинското лице на насилието”, която е част от световните „16 дни на активизъм срещу насилието над жени”.

Събитието ще бъде открито от председателя на парламента Цецка Цачева, посланика на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс, народните представители Мариана Тодорова и Светлана Ангелова.

Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените, ще представи идеята и каналите на кампанията, както и специалния видео клип, който ще бъде премиерно излъчен на събитието.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,028 преглеждания

Comments are closed.