Месото в детското хранене: ДА или НЕ?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-hranene-meso

Може ли детето да бъде вегетарианец?

Ако трябва да сме честни е нужно да отбележим, че вегетарианството е измислено от хората. Така че, въпросът, дали децата могат да бъдат вегетарианци, е излишен. Природата е умел творец и според човешката си природа, тялото ни се нуждае от витамин В12, за да се развива хармонично. Той се среща предимно в храните от животински произход. Именно поради тази причина децата не бива да се лишават от тези храни, за да преминат успешно през всички етапи на своето физическо развитие.

Хранителната стойност на месото, като основен източник на витамин В12 се оценява по количеството и качеството на съдържащите се в него протеини. Те имат конструктивна функция и участват в изграждането на мускулите, мембраните, съединителната и костната тъкан.

Месото съдържа и голямо количество калий, фосфор, магнезий, витамини от групата В и желязо.
Желязото от месото е истински безценно, тъй като се възприема от организма много по-лесно и пълно (20-30%), в сравнение с желязото, съдържащо се в зеленчуците и плодовете (10%).

Така че, ако бебето или малкото дете има нисък хемоглобин, най-добрият начин това да бъде поправено, е, в менюто му да бъде включено месо още на 6-7 месечна възраст.

Видове меса

Висококачествен животински протеин се съдържа в говеждото месо, което съдържа и всички необходими за организма аминокиселини.

Телешкото месо се нарежда веднага след говеждото по качество. То е по-лесно смилаемо.

Свинското месо е меко и сочно в сравнение с първите две, тъй като съдържанието на съединителна тъкан е по-ниско, но е по-тлъсто, което налага по-внимателен подбор, когато е за детски ястия – най-добре да се избира месо без сланина.

Заешкото месо е отличен диетичен продукт, с високо съдържание на протеини – почти 21%, желязо и витамини от група В. Съдържа още калий, фосфор, магнезий и редица други минерали.

Месото от домашни птици съдържа оптимални количества основни аминокиселини и мазнини, но те се абсорбират лесно от организма, защото повечето са ненаситени мастни киселини.

Субпродукти

Черният дроб е шампион по съдържание на желязо витамин В12. Когато избираме черен дроб, за да приготвим детска порция първото нещо, за което трябва да внимаваме е цветът на продукта. Той трябва да е ярко червен, а структурата му да е идеално гладка. Ако са налице гранулации при разрязване, това означава, че е негоден за консумация. Преди готвене черният дроб внимателно трябва да се измие с вода, необходимо е да се отстранят ципите.  Повечето родители се страхуват да приготвят този субпродукт за децата си, защото са убедени, че в него се отлагат редица вредни вещества от обмяната. Това е излишно притеснение, защото черният дроб ги неутрализира и ги отстранява от тялото на съответното животно. Въпреки това е добре да се избират продукти от животни с гарантирано екологично отглеждане.

Сърцето (пилешко, говеждо, свинско, заешко) е отличен източник на желязо. Цветът на продукта трябва да е свежо розов, без мастни отлагания. Преди гответе, накиснете продукта във вода, за да се отдели остатъчната кръв. Приготвянето му изисква повече време, което можете да съкратите, ако използвате тенджера под налягане. За приготвянето на окончателната порция за малкото дете, смелете вече свареното месо в месомелачка и добавете зеленчуково пюре.

Език (говежди, телешки, свински) е идеално средство за коригиране на нисък хемоглобин. Той също, както сърцето изисква продължителна термична обработка, около 2 часа. Едва в края на приготвянето му добавете сол, лук и дафинов лист за овкусяване. След това го смелете и прибавете зеленчуци. След края на готвенето месото от език става много меко и приятно на консистенция, което го прави подходящо за малки деца.

Добре е да се знае, че останалите познати на пазара субпродукти не са полезни и не се препоръчват за бебетата и малките деца, тъй като детския организъм не може да се справи с преработването им.

Освен това, не предлагайте на малките деца желирани местни продукти, костен бульон и пача.

***

Има хиляди възможности за приготвянето на месо, но най-добрата комбинация е задушено месо (най-добре смляно) със зеленчуци.

След навършване на година и половина, детето може да се храни с храна, като за възрастните. Единственото условие е да не се пържи. Най-добрата техника за приготвяне на месото е задушаване и печене на фурна.
С месо и кайма можете да приготвяте различни видове кюфтета, шницели, месни рула, пайове, рагу, гулаш. За гарнитура добавяйте сурови или сварени на пара зеленчуци, различни видове зърнени храни, паста от твърда пшеница.

Когато варите месо, винаги изхвърляйте първия бульон.

Порасналите деца, особено тези, които спортуват се нуждаят от повече протеини, за да възстановят, поддържат и развиват мускулатурата си. При децата, които практикуват силови спортове е необходимо да се увеличи и приемът на въглехидрати.

Не бива да се пропуска и допълнителния прием на витамини, като основни източници за тях си остават пресните плодове и зеленчуци. Приемът на изкуствени витамини и добавки задължително трябва да става под лекарски контрол.

Децата в никакъв случай не бива да се лишават от разнообразно и подходящо за възрастта си хранене, защото това може да се превърне в предпоставка за нарушения в общото физическо и психическо развитие.

 Превод и адаптация на Първите седем от www.2mm.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,349 преглеждания

Comments are closed.