• Няма категории

Мече от стар пуловер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Филцът – прекрасен материал за творене!

Често се случва да мушнем вълнен пуловер заедно с останалите дрехи и да го изперем на висока температура. Впоследствие пуловерът е свит и степан, иначе казано – съвсем естествено се е превърнал във филц. А филцът е прекрасен материал за творене!

Филцът, независимо дали е получен в домашни условия или е закупен на листове, е лесен за шиене и от деца, не се разнищва и създава усещане за топлина и уют. А играчките, направени от материала, са незаменими приятели.

За да си направим играчка от филц, ни трябват още копчета, шарени конци и някаква кройка. Тя може да бъде произволно нарисувана като лек контур. Книжките за оцветяване предлагат страхотни контурни рисунки, които могат да се използват за играчки и апликации.

В случая използваме лесно за шиене мече, което може да се нарисува на лист хартия. Ако ще шие детето e добре да му дадете възможно най-голямата игла, най-добре за бродерия – хем върхът е тъп, хем ухото е голямо.

Започваме с изрязване на кройката. Най-лесно е да захванете хартиената кройка за два пласта филц и да изрязвате по контура.

След като сме изрязали мечето, можем да махнем хартията, но отново трябва да захванем двата пласта с карфици или безопасни игли, за да не се размества, докато шием.

Можем да шием с дебел конец, бродировъчен на няколко нишки или с прежда.
В единия край ни трябва възел. Първият бод е добре да прокараме от опаковата страна, за да скрием конеца. Шием с бод фестон. Изпълнява се от дясно на ляво, като след изкарване на конеца трябва да боднем иглата на около половин сантиметър на ляво, като гледаме иглата да мине над конеца, който сме изкарали (на снимката). След това изтегляме, за да се получи л-образен бод.

Продължаваме по същия начин, като се стремим бодовете да са еднакви, на еднакво разстояние. Но това никога не е задължително!:)

 

Продължаваме да шием, докато обиколим почти цялото мече. Оставяме съвсем малък отвор, за да напълним мечето. Можем да използваме памук, вата, силиконов пух или остатъчни парченца и конци.

След напълване завършваме шева.

Накря добавяме очи, нос и уста – от копчета или мъниста. Ако детето ще спи с играчката, е добре лицето да е изцяло бродирано, за да е меко и удобно. И разбира се, не забравяйте сърчицето! Всяка играчка трябва да си има, независимо дали се вижда!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,194 преглеждания

Comments are closed.