Майчинството вреди на кариерата, смятат 35% от българките

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maiki-s-kolichki

47% от жените се опасяват от финансова нестабилност

Около 35% от жените в България са на мнение, че раждането на дете може да навреди на кариерата им, докато 89% от жените у нас поставят детето като най-висша ценност в живота им. Това показват резултатите от проучване на агенция Extra Research Group през месец април тази година относно репродуктивните нагласи на младите български жени.

Проучването е проведено със 703 жени на възраст между 18 и 43 години по проект „Майка навреме”.

47% от жените се опасяват от финансова нестабилност и зависимост, ако родят в настоящия момент, 36% от участвали в изследването твърдят, че те или партньорът им не с аподготвени да имат деца. Така отговарят най-младите жени, студентките и упражняващите свободни професии. 35% от жените са на мнение, че раждането на детето може да навреди на кариерата им.

Близо 77% от жените, които все още нямат деца твърдят, че за тях е много важно да станат майки. Близо една пета от жените без деца, споделят, че за тях е „донякъде важно“ да имат деца, а 5 на сто заявяват, че изобщо не искат за имат деца.

Според 30 на сто от участвалите в изследването, най-голям шанс да забременеят имат жените на 25 години. Три четвърти посочват като удачни за забременяване различни възрасти до 26 години. Най-ниска за забременяване, посочена в изследването е 14 години, а най-висока 40 години.

Ако се окаже, че не могат да забременеят 58% от жените твърдят, че биха опитали с „ин витро” оплождане, други 14% биха осиновили дете, а 4% биха продължили живота си без дете. Сред жените, които все още нямат деца картината изглежда по следния начин – 55% биха опитали с „ин витро”, 14% биха осиновили дете, а 7% биха продължили живота си без деца.

 

Източник: www.economic.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,764 преглеждания

Comments are closed.