Майчинството по света и у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mother-computer

В повечето страни майките получават част от работното си възнаграждение за период от няколко месеца. След приключване на този срок в голяма част от държавите е определен и добавъчен отпуск, но той е доста по-малка парична сума или въобще е неплатен.

В България майчинството се заплаща шест седмици преди раждането на детето, като майката получава 90% от работното си възнаграждение (за 410 дни). През втората година майчинството е в размер 83% от минималната работна заплата.

Във Великобритания 365 дни могат да бъдат споделени между двамата родители, но майката трябва да вземе първите 2 седмици. Заплащането е 90% от седмичното възнаграждение.

Всеки родител има право на 75 неплатени дни в САЩ.

В Австралия майките имат право на 126 дни, на минимално възнаграждение. Всеки родител може да вземе неплатена отпуска до 1 година.

Канадските майки имат право на 15 седмици заплатени на 55% от работното възнаграждение.

Във Франция заплащането е на 100% от заплатата за 16 седмици или до 26 седмици при трето или последващо дете.

В Бразилия се изплащат 120 дни пълна заплата на майките и 5 дни на бащите.

В Израел майката има право на 6 седмици платен отпуск и още 12 седмици неплатен.

Майките в Индия получават 6 седмици преди детето да се роди и още 6 след раждането. Бащите получават 2 седмици в рамките на първите 6 месеца от раждането на детето. Заплащането е заплатата в пълен размер.

В Мексико се майката има право на 12 седмици, а бащата на 5 дни, на пълно заплащане.

В Холандия отпуската е 16 седмици на 100% от работното възнаграждение.

В Исландия всеки родител има право на 12 седмици с 80% от заплатата, на допълнителни 3 месеца, които могат да споделят, както и опция за допълнителни 3 неплатени месеца.

В Италия майките имат право на 5 месеца – 2 преди раждането и 3 след това.

В Хърватска родителите имат отпуск от 6 месеца на пълна заплата, и минимално фиксирано подпомагане след това.

Норвежките родители имат право на 1 година отпуска на пълна заплата.

В Швеция майката и бащата могат да споделят 480 дни. През първите 390 дни заплащането е 80% от заплатата, останалото се заплаща фиксирано, и може да се вземе по всяко време докато детето не навърши 8 години.

В Дания майките имат право на 4 седмици преди да родят и на 14 седмици след това; бащите имат право на 2 седмици. След това двамата могат да разделят помежду си 46 седмици.

Родителите в Германия могат да си вземат, колкото дълга поискат отпуска през първите 3 години от живота на детето. Майката получава 6 седмици преди раждането и 8 седмици след това. Всеки родител може да вземе до 1 година на 65% от заплатата си.

В Русия майките имат право на 10 седмици преди раждане и още 10 седмици след това, на 100% заплата. След това, родителите могат да вземат колкото време поискат до третата година на детето, на 40% заплащане за първите 18 месеца.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,959 преглеждания

Comments are closed.