Майчиният глас върши по-добра работа от пожарната аларма

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

fire alarm

Запис на майчиния глас, вместо сигнал на аларми на детектор за дим може да спаси живота на много хора. Това са установили американски учени. Изследването им, публикувано в списание Pediatrics, установява, че модифицираните аларми са по-ефективни при събуждане на деца от конвенционалните аларми, съобщава Би Би Си. Така те имат няколко жизненоважни секунди повече, за да избягат от горяща сграда.

Проучването сравнява традиционна аларма за дим с гласова. В изследването участват 176 деца, като алармите са били персонализирани със запис на гласа на майката, която казва на детето да се събуди. Едва половината се събудили от шумния звук на алармата за дим, но девет от десет деца – от гласовата аларма.

Експериментите са направени в т. нар. лаборатория за сън, а алармите били задействани, когато децата са били в най-дълбоката си фаза на съня. „Фактът, че успяхме да намерим звук за аларма за дим, който намалява времето, необходимо на много деца от 5- до 12-годишна възраст да се събудят и да напуснат спалнята, може да им спаси живота“, казва д-р Марк Сплайнгард.

Сега изследователите искат да проверят дали всеки глас може да свърши тази работа, или това трябва непременно да е гласът на майка. Също искат да проучат какво въздействие могат да имат подобни аларми и върху събуждането на възрастни.

Пожарната служба приветства изследването, но заявява, че семействата не трябва да се тревожат за алармите, които понастоящем са монтирани в домовете им.

 

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

634 преглеждания

Comments are closed.