Майчината прегръдка прави чудеса

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Или защо е важно да прегръщаме децата си?

pregrudka

Каквото и да е преживяло едно дете извън дома си, докато е било на детска градини или на училище, или просто докато е играло с децата в съседния двор, топлата майчина прегръдка  е най-доброто средство за защита срещу всичко, с което децата се сблъскват извън родния си дом.

Това е валидно както за съвсем малките деца и за подрастващите, но с особена сила за тийнейджърите, дори тогава, когато те самите се отнасят по особено хладен и резервиран начин към родителите и най-вече към майките си.

Ето какво се случва с децата тогава когато получават нужното внимание и топлина, но на първо място когато получават най-простичкото – сърдечната и топла майчина прегръдка:

  1. Прегръдката е отлична форма за разтоварване на негативните емоции. Тя може да спре сълзите преди да са потекли, да озари лицето с усмивка, да успокои и дори напълно да премахне последствията от някоя неприятно преживяване или емоция.
  2. Тя е и акт на споделяне. Прегърнатото дете е няколко пъти по-склонно да бъде откровено докрай със своя родител и да сподели повече за нещата, които му се случват, които го радват или притесняват, отколкото са склонни децата, които рядко имат физически контакт с майките си.
  3. Прегръдката е форма на физическа близост и доказателство за приемане и добронамереност. Тя може да разтовари емоционалното напрежение у детето само за няколко секунди и да възвърне душевния му баланс.
  4. Момичета на възраст близка до тийнейджърската се справят много по-уверено със стреса от предстояща среща или публична изява, ако преди това са били прегърнати от майките си, в сравнение със свои връстнички, които не са получили прегръдка преди това.
  5. Момичетата, които са имали физически контакт под формата на прегръдка с майките си се справят като цяло по-успешно с всяко едно предизвикателство в ежедневието си.
  6. Интересен факт е, че момичетата, които никога не са били прегръщани от майките си не изпитват необходимост от подкрепа и съответно не я търсят съзнателно. Те също се справят, но по-трудно. По-често са неуверени, затворени и дори враждебно настроени към околните.
  7. Прегръдката е свидетелство за обич и привързаност. Децата, които я получават редовно растат уверени, самостоятелни, стабилни и много по-решителни в отношенията си със своите връстници, близки, приятели и роднини.

Майчината прегръдка наистина може да направи чудеса. Да прегърнем детето си, независимо от възрастта му, с повод, а най-добре без, е доказателство за това, че то е значимо и важно за нас. С този най-простичък и елементарен човешки жест ние доказваме привързаност и обич. От това доказателство децата ни се нуждаят ежедневно и непрекъснато.

Затова нека им я даваме винаги, дори без конкретен повод, а не само, когато са болни, слаби, разплакани или на празник.

текст: Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

137,218 преглеждания

Comments are closed.