„Майчин дом“ откри първата лаборатория за неинвазивна диагностика за вродени генетични заболявания на плода

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maichin-dom

Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода отвори врати на 31 юли в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в София. Старт на работата й даде заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва и в откриването на обновения Медицински център към болницата.

Заместник министърът подчерта, че „Майчин дом“ не е болница, а институция. По думите му благодарение на професионалния екип в „Майчин дом“ се раждат близо 4000 бебета годишно, което е повод за гордост. Д-р Бойко Пенков пожела на изпълнителния директор на УАГБ „Майчин дом“ доц. Иван Костов и неговите служители да бъдат все така успешни и да даряват радост.

По време на откриването изпълнителният директор на УАГБ „Майчин дом” доц. Иван Костов обяви, че лабораторията за неинвазивен скрининг ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий. Той добави още, че обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура, както и широк спектър от специализирани кабинети за цялостна грижа за женското здраве. По думите му това не само ще улесни пациентите, но и ще подобри значително качеството на услугите чрез пълен набор от изследвания и прегледи.

Разкритата за първи път у нас лаборатория за неинвазивен дородов ДНК тест е разработена с подкрепата на Министерството на здравеопазването. Тя прави възможно провеждането на високо-технологични изследвания, които са редки и досега се правеха само в някои лаборатории в чужбина. Това е и първата подобна лаборатория в България и на Балканския полуостров, което ще намали драстично разходите за обслужване и ще позволи подобни тестове да се правят на двойно по ниска цена от съществуващите в момента предложения на пазара. Лабораторията ще се ръководи от проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория, чийто опит и компетеност са от същестено значение за успешното въвеждане на неинвазивната скрининг диагностика.

Медицинският център към болница „Майчин дом“ ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ, в това число офис хистероскопия, вагинално подмладяване, спектрален скрининг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология на всички нива, женска консултация и други. Центърът ще бъде отворен всеки работен ден от 08:00 до 17:00 ч. и ще се ръководи от д-р Мирослав Георгиев и д-р Иван Диков.

Един от най-сериозните проблеми, свързани с бременност при жени след 30-та година, са заболяванията, свързани с генетични аномалии на плода. Така наречените пренатални тестове са сравнително непознати у нас или пък са свързани с големи разходи от страна на бременните. Само преди няколко години подобни тестове се правеха  чрез редица болезнени за родилките манипулации и не винаги даваха точни резултати. Това стана причина за бум в броя на агенциите и дистрибуторите на чуждестранни лаборатории предлагащи неинвазивен скрининг. От днес Майчин дом ще разполага със собствена лаборатория, благодарение на подкрепата на Министерство на здравеопазването и компанията доставила оборудването – Антисел България.

„Наличната в лабораторията за неинвазивен скрининг към УАГБ „Майчин дом” апаратура  е от последно поколение в областта на ДНК анализа и дава много нови възможности за прилагане на най-модерните методи за молекулярна диагностика, които позволяват откриване и мониторинг на  наследствените заболявания, както и персонализиран подход в областта на фармакогенетиката и онкологията.“, сподели г-жа Силвана Сапунарова, представител на Антисел България.

В Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”, която е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница в страната, се извършват около 4000 раждания на година. Откриването на Лабораторията, съвместно с обновения Медицински център, превръща „Майчин дом“ в единствената АГ болница в страната, която предлага комплексна услуга за профилактика на бременността,  включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория. Не на последно място е осигурената компетентна консултация от специалисти по акушерство, гинекология и генетика.

Лабораторията е създадена с подкрепата на Министерството на здравеопазването и ще работи съвместно с първия самостоятелен Медицински център към болницата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,676 преглеждания

Comments are closed.