Масаж на бебето, след носене в кенгуру

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_eurobabysling_600x550.jpg

Все повече родители избират да носят бебетата си в ергономични раници, слингове и кенгуру. Този начин на носене наистина улеснява много майките и е удобен както за тях, така и за бебетата. Важно условие за това обаче е, бебето да не престоява повече от два часа в раницата, слинга или кенгуруто. Времето, което детето може да прекарва в това положение зависи и от това дали е будно или спи.

Удобството на този начин на носене е, че може да се използва както у дома, така и за разходка навън. Нормално е, през лятото времето, което прекарва бебето в слинга/раницата да е повече, и обратно – през зимата – да е по-кратко. Важно условие за доброто състояние и здравето на бебето, е, да се прави редовен масаж и гимнастика. Разбира се, ако бебето спи, не е нужно да го будите, за да му направите масаж, той може да почака, докато бебето се наспи.

Комплексът, който ви показваме, е подходящ както за новородени, така и за по-големи деца, но при тях упражненията се изпълняват с по-голяма интензивност.

1. Извадете бебето от раницата/слинга

Хванете едното краче на бебето с длан. След това свийте дланта в юмрук, сякаш глезена е в „ключалка“.  С другата ръка  с изтеглящо движение разтъркайте от стъпалото до бедрото, като заобиколите колянната става.

1-min(1)

2. Сложете бебето да легне по корем

Сложете бебето да легне по корем, като оставите ръчичките му под гърдичките. Децата инстинктивно подвигат главичка в това положение. С пръстите на ръцете правете леки потупвания по страничната част на гърба, от кръста до раменете и обратно. Упражнявайте лек натиск, съобразен с възрастта на детето. По-големите деца обичат по-силнички потупвания, но с бебетата бъдете внимателни.

3-min(1)

3. Обърнете бебето отново по гръб

В тази позиция поставете длан на коремчето и без натиск, правете кръгови движения около пъпа по посока на часовниковата стрелка.

4-min(1)

4. Масаж на ръцете

Подайте палец на бебето, но ще я хване и притисне. Направете леки кръгови движения с палеца върху дланта на бебето. С другата си ръка правете леки поглаждащи движения по дължината на ръчичката – от китката до рамото. Избягвайте областта на лактите.

2-min(1)

5. А някой кара колело!

Сгънете крачето на бебето в коляното, след това го отведете да се докосне до коремчето, а другото изпънете, сякаш натиска въображаем педал на колело. Движенията са за двете крачета, като се редуват противоположно.

5-min

Седем правила за масаж на новороденото:

  1. Масажът на новороденото трябва да е нежен, без силни потупвания, търкане, извиване и притискане. Позволени са само леки и нежни докосвания.
  2. Посоката на движенията са от периферията към центъра на тялото, по часовниковата стрелка.
  3. Контактът „очи в очи“ и говоренето са много важни. Той помага на бебето да е по-спокойно и да се радва на масажа.
  4. Докато правите масаж на мъника, му пейте любими песнички.
  5. Правете масаж на бебето винаги с чисти и затоплени ръце.
  6. По време на масажа е добре бебето да е голичко, това е начин то да направи своята въздушна баня. За тази цел е добре помещението да е приятно затоплено.
  7. Всяка импровизация е от полза за детето. Бебето реагира на допира с кожата на ръцете ви положително и обикновено изразява това с усмивка и радостни възгласи.

Илюстрации: Ирина Дедушева
www.2mm.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,544 преглеждания

Comments are closed.