Манифактура в парка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

paleti

По време на фестивала „Западен парк“, точно там – на мястото на събитието, в парка се появи едно ново, цветно и приятно място за деца и за възрастни. С шарени пейки, направени от палети, табуретки от автомобилни гуми, изплетени със сизал, красиви плетени мобайли, спускащи се от дърветата наоколо. Потърсихме и открихме кой стои зад тази чудесна инициатива и ги открихме. Една малка група от дизайнери, приложници, архитекти, обединени в миналото от платформата CultBox.info, които имат една мечта: да виждат София като чисто място с човешки измерения и възможност за ползотворна работа и общуване с хората.

Вижте какво ги попитахме и какво ни отговориха:

Разкажете ни за инициативата! Какво направихте, къде, с кого? Как се роди идеята? 

Работилница за дизайн на обекти в паркова среда „Манифактура” беше част от фестивала за изкуство в публично пространство ‘Западен парк”.  Екип от дизайнери и приложници се събрахме, за да работим съвместно с желаещите да се включат доброволци, по създаването на среда за почивка и забавление, аксесоари и декорации, които да останат в парка и да се ползват от посетителите по време на фестивала и след това.  Целта ни беше чрез включването на открити в района обекти и превръщането им от ненужни и незабелязани в полезни и наситени с емоция, да придадем нова стойност на мястото.

paleti_gumi

Разкажете за малката ви група – от къде се познавате и как точно решихте да направите нещо подобно? 

Като хора, занимаващи се с творчески дейности сме имали много поводи за познанства, но в случая обединяващо звено беше платформата CultBox.info, чиято цел е да свързва  хора с творчески потенциал. Замислихме проекта със задача за създаване на нови обекти, които  да стимулират креативен подход и активно отношение към средата, в която живеем.

 

Какъв е смисълът, който влагате в това – повечето неща, които сте използвали сте ги намерили в парка? Използвахте ли нови материали? Какви материали използвахте?

 За тази цел участниците и екипът на работилницата избрахме различни, открити в парка и района край него „полуфабрикати”,  които с помощта  на разнообразни техники да се превърнат в дизайнерски продукти с функция. 

”Полуфабрикатите” бяха най-разнообразни –  паднал клон, автомобилни гуми, дънери.  Използвахме и нови материали – прежда, сезал, крепежни елементи, тел. Във работата, с голямо желание, взеха участие и деца.

Искахме да направим практическа демонстрация как може без употребата на специални материали и  условия, само по пътя на доброто желание и творческо вдъхновение, да се направи нещо приятно за окото и полезно за употреба.

mobiles
Кои сте вие и с какво друго се занимавате?

Невена  Тодорова е  дизайнер на свободна практика и ПР на поредица представяния на автори в областта на приложните изкуства.  Тя е вдъхновител и администратор на платформата CultBox.info, чиято цел е да подпомага и развива творческия потенциал.

 

Димитричка Павлова – Додовата ръкавичка е радетел на задружното плетене, организатор на сбирки на приказки и плетки, на които се обменят кълбета и мурафети.

 

Цвета Мишкова -Цветоплети  е приложник , който изработва  кукли, аксесоари, декорации, води работилници на различни теми от приложното изкуство.  Голяма част от творчеството и  е ориентирано към децата. На музикалната сцена, може да бъде срещната като вокал на групите Евентуално и ПънкиБлуз.

 

Ирена Памукова в момента следва експерименталното училище за дизайн
tam-tam, Милано. Като интериорен и продуктов дизайнер, тя е редовен участник в изложби и изложения на български дизайнери, на част, от които е и организатор и куратор. Тя е член и един от основателите на ЧЕРГА – Българска група за дизайн.

 

Николай Табаков е популярен с неговите колоритни лампи, направени от
тел и хартия. Той организа ателиета за изработването им в различни градове, участвал е и в много фестивали и събития. Част е от различни музикални прокети, в момента Николай е барабанист на група Блус Трафик.  

ekip

 

Колко време ви отне тази инциатива?

Инициативата беше реализирана в рамките на два уикенда.

 

Как изглежда София в мечтите ви?

Като чисто място с човешки измерения, даващо възможности  за ползотворна работа и общуване на хората.

Ако можехте да го промените от къде бихте започнали?

Смятам, че всеки трябва да започне с активната си лична промяна. Не е нужно да се занимаваме с някакви грандиозни проекти,  достатъчно е да даржим чисто в себе си и около себе си, всеки ден да даваме своя малък принос за облагородяване на пространството.

На какво бихте искали да научите децата?

Че във всеки човек е скрит творец. В повечето случаи с годините той е бавно и непреклонно задушаван. В детето този Творец е чист и в трепетна готовност за проявяване /и не само чрез пеене, танцуване, рисуване…/. Дали това ще се случи , зависи главно от възрастните. Всеки носи своята частица отговорност /като част от колективната отговорност на обществото и личната си/ за грижата и възпитанието на децата. А помощта за проявяване на скритите потенциали не зависят дори от бита и материалното състояние. Децата се нуждаят главно от добър пример, подкрепа и доверие, от шанс за сбъдване на същността си. 

guma

mqsto


Прочетете още:

nyc-rainwater-playgrounds-1  Най-невероятните детски паркове в света

yarn_flower_making  Да си направим цветя от прежда

blue_jeans  Първите сини джинси Леви Щраус

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

3,004 преглеждания

Comments are closed.