Мама в действие: Бебе или кариера? – Майчинството е високо професионален стаж

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

DSCN0233

Тя е Виктория, художник, сега е в отпуск по майчинство и е в България, но живее в Швейцария, преди е живяла и във Франция.

П7: Бебе или кариера?

В.: Не мисля, че има някакво правило, зависи как се подреди живота. Но не е добре дасе чака много за бебе, защото колкото по-късно се планира то, толкова по-трудно се носи.

П7: При вас как се случиха нещата?

В.: Случиха се някак и двете неща успоредно.

П7: Кога е точното време за бебе?

В.: Пак водещ е усета, аз родих на 31 и не съжалявам, че не съм родила по-рано. Човек трябва да се почувства готов за това, има ли го това усещане, значи моментът е дошъл.

П7: Вие сте творец, човек със свободна професия, кога смятате да се върнете отново към професионалните си ангажименти.

В.: Смятам да посветя поне 2-3 години на бебето. Още повече нашето семейство доста пътува, местим се доста, а това усложнява въпросът с намирането на места в ясли и градини, затова сме решили така.

П7: Кога е добре децата да започнат да посещават детско заведение.

В.: След навръшването на две годинки. Освен ако някакви обстоятелства не налагат тръгването по-рано.

П7: Къде е по-лесно да се гледа дете – в България или в Швейцария?

В.: У нас има какво още да се желае, но в Швейцария повечето майки се връщат на работа след третия месец, макар че там идеята жената да си стои у дома по-продължително време се толерира много настойчиво. За нашите разбирания това е абсурдно малко време, даже шокиращо.

П7: Вие как бихте се почувствали ако трабва да се върнете на робата след толкова кратък отпуск по майчинство.

В.: О, със сигурност ще изпадна в депресия, това би означавало да спрем да кърмим на два месеца, примерно.

П7: Как кариетата и бебето е възможно да вървят успоредно и успешно, ако работния ден е по-кратък, мислите ли, че ще е от полза.

В.: Да, това би било от полза, но да не влияе на пенсионното осигуряване в бъдеще и на стажа, да не стане така, че след време жената да се окаже със стаж наполовина по-малък. Защото предствате си ако една жена изгледа 3 или повече деца, в един момент остава без стаж и се оказва със сто лева пенсия.

П7: Какво трябва да се случи, така че майките у нас да се чувстват спокойни и стимулирани да отглеждат по повече от едно дете и за по-продължителен период от време.

В.: Не само у нас, а изобщо навсякъде, времето, което една жена прекарва в отпуск по майчинство трябва да се смята за високо професионален стаж, както е работата на специалистите, а не да продължават някои хора да си мислят, че отпускът по майчинство е време за почивка в къщи. Жените, които гледат деца трябва да се уважават изключително много и всичко, свързано с майките и децата да се цени като цяло повече.

 

Тази инициатива се организира от Първите седем 

 

logo_P7

 

С подкрепата на

 

NN logo

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,668 преглеждания

Comments are closed.