Мама в дейтвие: За пелените, гърнето и близнаците

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

-          П7: Пожелавам си някога и аз да имам такива деца.

-          Пожелавам ви го, това се случва когато родителите не са изцяло обсебени от идеята да отглеждат децата си по някакви строги правила и изисквания. Включително и да не си гушкаш децата непрекъснато, защото често родителите сами падат в капана. Не, че не е приятно да ги гушкаш, напротив – изключително е приятно да си гушкаш децата, но после не можеш да спреш. И аз, осъзнавайки, че имам две и правя това, винаги единият ще се чувства пренебрегнат. Аз дори не ги вдигам на ръце, клякам или сядам на земята и ги прегръщам и целувам така. На първо място родителят трябва да реши на първо място за себе си какво иска да му се случва и какъв тип родителство иска да има и да следва собствената си визия за нещата, защото всички наоколо много обичат да дават съвети и да  правят коментари, които могат понякога да са много болезнени, които при леко разбърканите хормони, могат да се възприемат по особен начин. Но когато човек има визия за нещата и си решил какво искаш да правиш и да ти се случва си го следваш, ако има семейство, чийто модел на отглеждане ти допада, задължително ги питайте какви книги четат, другите не те интересуват просто.

Има много сладки деца, които се държат безобразно, има отношения в някои семейства, които не ми допадат и от тези хора не искам да вземам нищо.

-          П7: Вие какво търсите в книгите и интернет пространството като заглавия и съдържание?

-          Когато списанието ви излизаше на хартия, винаги си вземах, сайта Първите седем не съм чела подробно. Истината е, че нямам достатъчно време. Като теми – интересуват ме различните образователни системи за развитие на детето от ранното детство, бих искала да ги сравня и да преценя кои от тях са най-подходящи за темперамента на моите деца. Не харесвам категорично звучащи заглавия, които те карат да се чувстваш зле само от самото им прочитане и вече да си виновен родител и в издънка.

Мъжът ми каза нещо, което е супер вярно – „Каквото и да направим, след 20 години ще сме виновни“. На децата ни все нещо няма да им е харесало. Много е важно обаче, да сме убедени, че това, което правим, е правилно и че така трябва да се случи и то да отговаря на нашата ценностна система, на това, което сме си поставили като задача за родителството ни.

Когато децата имат пространство – те се движат, ако нямат – не се движат.

-          П7: Какво бихте пожелали на читателите на Първите седем?

-          За всички нас като родители си пожелавам да бъдем по-смели и да имаме повече деца, защото може да бъде изключително забавно, родителството дава уникалната възможност да преоткриеш света отново чрез детето си по различен начин и истински да се наслаждаваш на живота. Това не значи, че няма да трепериш, когато има температура, не значи, че няма да се дразниш когато си супер изморена, а някой пищи защото има нужда да се гушка, но така се пораства. Трябва да прецениш кое ти е важно и с кое може да се правят компромиси.

-          П7: Много ви благодаря за отделеното време.

-          Благодаря и аз възможността да кажа и да споделя какво мисля.

 

Тази инициатива се организира от Първите седем 

logo_P7

 

С подкрепата на

 

NN logo

Интервюто взе Диана Стойчева за Първите седем

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

4,156 преглеждания

Comments are closed.