Мама работи от къщи – как най-добре да се случи това?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

01 working_mother_74577667

Работата от къщи е хубаво нещо, и макар да има един съществен недостатък, а именно, че работния ден никога не свършва, много жени я предпочитат.

Ако и вие сте от тях и сте на път да се опитате да съвместите работата с майчинството, вероятно следващите съвети ще ви бъдат от полза.

Да постигнете баланс между работата от къщи и майчинството не е лесна задача, но с малко повече концентрация може да се постигне истински добър резултат.

1. На първо място направете си програма

Важно е да подредите деня си правилно, да създадете график и да имате определени часове за работа, за почивка и за домакинстване. Графикът е добре да е конструиран ден по ден. Важно е да имате представа по колко часа ще можете да работите, кога е най-добре да отметнете телефонните разговори, така че, детето да не взима участие в тях. Какви задачи можете да свършите докато то спи или си играе в съседната стая.

„Ще можете да свършите много повече неща, ако сте се наели с някакъв вид умствен труд, важно е и да не се претоварвате с работа и извънредни задачи“ – казва Кристин Дърст от Уудсток, Кънектикът, съоснователка на ratracerebellion.com (това е сайт, в който хората могат да намерят надомна работа).

Работата от къщи безспорно предоставя възможността да разполагате с повече свобода и гъвкавост, особено ако сте на по-висока позиция в йерархичната стълбица. Можете да пренареждате графика си, ако детето е болно или неспокойно и да отложите задачите си за по-късно. Можете да наваксате с работата, когато то вече се е успокоило.

Ако имате работодател, на който трябва да докладвате какво сте свършили, бъдете сигурни в уговорките си за часовете, в които трябва да работите и за това, че ще се справите с изпълнението на задачите. „Някои часове могат да не съвпадат с предварително уговорените.“ – казва още Дърст. Трябва да планирате така дневния си график, че да имате възможността да си почивате, без това да ви кара да се чувствате виновни.

2. Не се лишавайте от сън

Само в една малка част от деня, ще имате възможността да се изключите без да бъдете притеснявани. „Независимо дали децата ви спят за по час или три, възползвайте се от това време, за да свършите работата, която изисква най-висока концентрация.“ – казва Ерин О’Донъл, майка на две деца, писател на свободна практика и редактор от Милуоки. Тя често провежда важните си разговори във времето, когато 20 месечния й син Джонас спи. Ако не е изморен той си има своите тихи моменти, в които си играе сам в кошарката си или си разглежда книжките, тогава майка му го оставя и спокойно работи. „Обикновено имам поне 20 минути за работа, докато на него не му омръзне.“ – казва тя. Ако случайно Джонас се събуди и разплаче, докато тя води важен разговор по телефона, се опитва да завършите разговора си, макар да й се иска да провери веднага защо детето й плаче. „Много е тревожно да го слушам, когато се случи това.“ – казва О’Донъл. „Но нито аз, нито той ще умре за няколко минути.“ Тя вярва, че е важно той самият да се научи да се успокоява.

Тъй като по времето, в което децата спят, много майки се изкушават да отметнат задачките по списъка с домакинските задължения – миенето на чинии, прането, бърсането на прах, но опитайте се да останете концентрирани върху работата си. „Ако работехте извън дома си, нали нищо друго нямаше да има значение, освен работата ви.“ – казва Дърст. Обърнете внимание на нещата, които не бихте могли да направите, когато детето ви е будно. Ако оставим настрана кратките почивки и сте от ранобудните хора – използвайте ранните часове, за да си свършите работата преди семейството да се е събудило. Ако сте нощна птица – действайте през нощта.

3. Определете си работно пространство

Ако не се научите да спазвате баланса между майчинството и работата никога няма да се почувствате удовлетворени нито от едното, нито от другото. Важно условие за постигане на този баланс е да отделите собствено пространство, в което да разположите своя малък домашен офис, съветва Лорен Кол, адвокат и майка на две деца от Нютън, Масачузетс. Тя работи в малък преустроен килер, който представлява една зона, безинтересна на децата, което й помага да се отдели и съсредоточи. От своя малък импровизиран офис, тя не вижда мръсните дрехи, купчината чинии и вероятността да зареже работата си, за да се впусне в домакинстване е по-малка.

Плюс това, когато свършите работата си и излезете извън зоната на „домашния си офис“ е по-лесно да се отпуснете – все едно сте си тръгнали от работа. Ако помещението има врата, просто я затворете.

Друг лесен трик, за да се концентрирате по-лесно е да свалите домашните дрехи и да облечете такива, с които бихте били в истински офис. Както прави Ейми Самюелсън от Портланд, Орегон, майка на две деца. Тя ръководи своя бизнес от преустроения си гараж, който изглежда като истински офис и всеки ден се чувства така, сякаш наистина отива в офиса. Тя знае, че не работи облечена в пижамата си ще има възможността да се съсредоточи много по-добре в конферентните си разговори и да не се разсейва от домакинските си задължения. Въпреки това, не всеки има нужда от костюм, за да се чувства професионално – понякога да си вземете душ, да сложите малко грим и да облечете чисти дреха може да е достатъчно и да свърши работа.

Статията продължава на следващата страница…

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

3,211 преглеждания

Comments are closed.