Малиново парфе
Продукти:
2 яйца
4 суп. лъжици захар
4 суп. лъжици брашно (при какаов блат – 3 суп. лъжици брашно и 1 суп. лъжица какао)
600 гр. заквасена сметана
100мл. подсладена сладкарска сметана
200-300 гр. малини
4-5 суп. лъжици захар
1 1/2 пакетче желатин
малини / боровинки за украса
Порции:
12-14 парчета
Време:
печене на блата 30 минути
охлаждане 4 часа
Приготвяне:
Приготвяме блата като разбиваме на сняг белтъците заедно със захарта. Добавяме двата жълтъка, продължаваме на разбиваме с миксера. Най-накрая добавяме една по една лъжиците брашно до получаването на хомогенна смес.
Застиламе 26 см форма с хартия за печене, изсипваме сместа и печем на 180С в предварително загрята фурна.
Изваждаме блатът и го оставяме настрана да изстине.
Приготвяме парфето като пасираме измитите малини със захарта. Прибавяме квасената сметана към тях.
Разбиваме до пухкавост сладкарската сметана. Трябва да е подсладена.
Към основната смес прибавяме разбитата сметана.
Разтваряме желатина в студена вода, изчакваме 5 минути да набъбне, втечняваме го до готовност като внимаваме да не заври и го добавяме към сместа, като много добре разбъркваме.
Нареждаме блата в чиния, слагаме откопчаващ се тортен ринг и наливаме сместа. Охлаждаме за минимум 4 часа и сервираме. Отгоре украсяваме с малини, мента, боровинки или всякакви горски плодове.
Прекрасен десерт за горещите летни дни и се връзва идеално с топка ванилов сладолед или разхлаждащ коктейл по ваш избор.
По рецепта на Дани Динева
11,024 преглеждания