Майки и синове: Как да се държим с момчетата?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

СЪВЕТИ ЗА МАЙКИ НА МОМЧЕТА!

maiki-sinove


1. Никога не се присмивайте на момчето си

За всеки човек, но особено за момчетата, е твръде травмиращо ако им се подиграе жена. Ако подигравката е от майка към син, това може да е травма за цял живот.
Независимо, че на вас може да ви се струва забавно и да се смеете на факта, че например, че сина ви си е обул чорапите наопаки, или че не може да си завърже обувките, вероятността това да накърни чувствата на момчето е голяма, а то може да стаи обида и гняв за цял живот и той никога не би ви го простил.

2. Стремете се да отговаряте на всичките му въпроси
Около 7-мата година от живота си, децата са особено любознателни. Те порастват, а с това порастват и интересите им, а също и възможностите да възприемат нова информация и нови знания. Не пренебрегвайте нито едни въпрос и не го оставяйте без отговор. „Не знам“ – не е отговор. Отговорайте дори на неудобните въпроси, по-добре синът ви да научи отговорите от вас, отколкото някъде навън. Още повече, това че някой от детските въпроси ви е накарал да се изчервите, обикновено е във връзка с ваши комплекси от миналото или настоящето, което не е причина да си спестите отговора и да насадите същия комплекс и у детето си. Ако не можете да отговорите на момента, попитайте детето може ли да му отговорите малко по-късно. Децата обикновено са толерантни и проявяват търпение, когато им обясним.

3. Съветвайте се със сина си и искайте неговото мнение
Не можете да си представите колко по-лесно понякога децата намират отговори на въпроси, които на нас възрастните ни се струват неразрешими. Това се дъбжи на необременената им психика. Доверявайте се на детето и ще видите колко много и отдавна търсещи отговори въпроси ще намерят решение. Да се допитвате до момчетата е от особена важност за тях, защото за всеки бъдеш мъж е от особена важност да е решителен, да чувства доверието и уважението на околните, дори от най-ранна детска възраст.

4. Забравете фразата „Нали ти казах!“
Тази забрана е общовалидна и за момичетата и за момчетата, но момчетата особено силно се подтискат от нея, защото я възприемат като доказателство за изгтубено съревнование, в което майката празнува своята щастлива победа.

5. Не си спестявайте похвалите
Показвайте възхищението си от вашия син, без условности, без „но“ и „ако“ . Хвалете вашето момче още от бебе за всяка малка победа, която то постига. Когато порасне, то само ще разбере какво и до колко е нужно да промени и коригира в живота и в себе си.

6. Показвайте му подкрепата си и го поощрявайте да мечтае
Дори най-откачените му мечти заслужават да бъдат окрилени. Купувайте му книги, свързани с тях, правете планове как да ги осъществи, какво трябва да направи и го напътствайте непрекъснато. Така порастват крила, а момчетата с крила стават смели мъже. Вярвайте в момчето си и когато стане на 20 ще откриете какъв прекрасен млад мъж сте отгледали.

7. Не се паникьосвайте ако момчето ви понякога плаче
Плачът е израз на чувства или неразположение. Не се паникьосвайте от него и не се опитвайте да възпитавате момчето си, че е срамно да се плаче. Едно малко момченце може да плаче по съвсем незначителен за вас повод, но не омаловажавайте проблема му. Проблемите на децата са големи, колкото е голям техния свят, така че приемете тревогите му за напълно основателни и се опитайте да го успокоите. Не оставяйте момчето си безутешно и самотно никога и по никакъв повод.

8. Не го назидавайте и не му „четете конско“
Това правило е достатъчно ясно, за да се нуждае от повече обяснения. 🙂

9. Винаги бъдете на негова страна
Не само на думи, а в действителност. Никога не приемайте чуждите критики към сина си, без да сте проверили фактите и не му повишавайте тон пред други хора, дори те да са членове на вашето семейство. На публични места не му правете забележки и не коментирайте поведението му на всеуслошание.
Опитвайте се да намирате обяснение за действията и поведението му и не сестряхувайте да признавате, че той е прав, когато наистина е така.

Само когато вашето момче ви има пълно доверие, то без страх ще контактува с вас, ще ви задава въпроси, ще търси отговори, ще споделя и ще ви се доверява. Така в лицето на своя син ще имате едни ден верен приятел, синовна подкрепа, уважение и обич.

Нима не мечтае за това всяка майка?

Вярваме – постижимо е!

www. purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

233,664 преглеждания

Comments are closed.