Д-р Джейн Уилямс за изграждането на емоционални, социални и академични умения чрез програмата KindyROO

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

jane williams

Д-р Джейн Уилямс е директор “Образование и научна дейност” в KindyROO – Австралия и е водещ световен специалист в областта на ранното детско развитие. От юни 2014 програмата KindyROO е в България и първите центрове на Академията за деца, бебета и родители приемат бебета от 6 седмици до деца в предучилищна възраст в София, Варна, Добрич, Пловдив, Велико Търново и Бургас.

– Д-р Уилямс, какво бихте казали на родителите, които подценяват необходимостта от систематични занимания за развитие на двигателните и умствени способности на бебетата?

– Родителите могат да оставят развитието на детето си на случайността и да се надяват обстоятелствата да се стекат благоприятно. Но по този начин бебетата и децата на днешното модерно общество не могат да получат редица допълнителни възможности. Затова ние трябва активно да стимулираме децата си да трупат опит, който ще помогне за здравословното им развитие.

Например, днес родителите се тревожат повече за сигурността на децата си и поради това не им позволяват да се движат и да играят свободно, както в миналото. Бебетата прекарват часове в пространства, които ограничават движението им (кошчета, легла, високи столчета и т.н.). Ограничени от колани и протектори, малките деца често дори не могат да си играят свободно. Детските площадки също ограничават движението поради страховете на родителите. Често оборудването е статично и не позволява на децата да се въртят и да се люлеят. А физическата активност е от изключително значение за развитие на мозъка.

– Какво Ви накара да повярвате, че Вашата програма може да има успех в България?

– Както всички родители по света, българите са много позитивни и искат да помогнат на децата си да развият заложения потенциал, да бъдат най-добри в определена област, както и, разбира се, да растат щастливи и успешни. Програмата KindyROO възлага ключова роля на родителите за ранното развитие на децата им. Тя помага майките и бащите да моделират бъдещето на своите наследници.

– Вашата майка е създател на KindyROO. Как вие надграждате системата?

Моята майка беше истински новатор. Дълго преди да стане “модерно” да се помага на семейства с програми за ранно детско развитие, Мардж създаде програмата KindyROO. Тя пътуваше по целия свят и правеше своите проучвания сред водещи лекари, учени, терапевти в желанието си да създаде най-добрата програма за бебета и деца. Нейните усилия бяха да се помогне на всички деца да бъдат подготвени за училище – не чрез учене на азбуката, а чрез физически и сензорни упражнения, които създават неврологичната база за усвояване на знания.

Мозъкът на децата, посещавали центровете KindyROO, е 100 % готов за академично учене, когато те започнат училище. Аз продължавам делото й и съм сигурна, че програмата KindyROO остава водеща в света. Правя своите собствени проучвания и помагам за обучението на нашите учители. Мисля, че Мардж би била много щастлива да види как се е развила програмата, която тя създаде преди 32 години.

– Може ли се каже, че децата, израснали с KindyROO, са по-подготвени за училище от останалите деца?

– Да. Децата, които посещават програмата KindyROO, са по-добре подготвени за училище. Програмата им осигурява опит и възможности, които помагат за изграждането на основата за придобиване на отлични физически, академични, емоционални и социални умения. Нашата изследователска програма в училищата установи, че децата, които посещаваха 12 месеца занятия в центровете, статистически показват подобрение в нивото на четене с разбиране, за разлика от децата, които следваха стандартни програми за физическо възпитание. В момента работим по създаване на цялостна програма за научни изследвания с водещ австралийски университет за измерване на академичния успех на децата, които са участвали в програмата KindyROO в сравнение с тези, които не са. Отдавна (от писма на майки), ние знаем, че тези деца се справят много добре в училище, но с нетърпение очакваме резултатите от този изследователски проект.

– Пожелайте нещо на възпитаниците на Академията за бебета, деца и родители KindyROO, която стартира в България, на родителите, учителите и собствениците на центрове…

– Щастлива съм да приветствам всички, които се присъединиха към фамилията KindyROO в България. Познавам много родители, деца и учители, които разбират и обичат програмата. Мардж, основателката на програмата, беше убедена, че родителите, децата и учителите с удоволствие участват в KindyROO заниманията. Тя би била много доволна и горда, че системата се разраства. Нейните усилия бяха да помага на децата по света да се радват на живота и да бъдат успешни. KindyROO помага това да се случи и с българските семейства.

Още за Д-р Джейн Уилямс:

Д-р Уилямс е дъщеря на Маргарет Сасе, австралийката, основала през 1982 г. програмата за ранно детско развитие KindyROO. Системата се радва на световен успех –хиляди бебета и деца в 13 страни растат умни и активни с KindyROO.
Д-р Джейн Уилямс e старши лектор във Факултета по сестринство, акушерство и хранене в Университета “Джеймс Кук”, щата Куинсланд. Тя е доктор на науките, бакалавър по мениджмънт, сертифициран преподавател и медицинска сестра със специалност педиатрия.

 

Вижте още:

Д-р Стойко Стойков: „Закаляването и правилното хранене са най-добрият начин за подсилване на детския имунитет”

 

Д-р Чък Спезано: „Моделите ни за връзки идват от моделите в нашето семейство”

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,188 преглеждания

Comments are closed.