Полезни съвети как да държите есенните настинки далеч от хлапето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zdravi-deca

Може и да грее слънце, но то по-скоро е само за разкош, но не и за стопляне. Дните всеки ден стават все по-кратки, а сутрините и вечерите – по-студени. В преходните сезони сме свикнали да възприемаме по-честите настинки за нещо обичайно и дори нормално, а ако детето ни посещава детско заведение, почти за нещо задължително.

Честите настинки и вирусни инфекции, които спохождат децата ни през есента, зимата и пролетта обикновено се дължат на намалените съпротивителни сили на организма и на спада в имунната система.

Не е задължително обаче да се боледува в студените месеци и като родители можем да контролираме тези процеси.

Следващите няколко съвета на Първите седем са именно за това.

  1. Включете в сутрешната закуска на малкото  си дете или на учениците пълнозърнести храни; храни с високо съдържание на протеини, въглехидрати, не наситени мастни киселини, витамини, минерали, фибри. Тези храни повишават имунитета и подпомагат паметта и общия физически тонус на организма.
  2. Обърнете внимание на хигиенните навици на детето. Много съществен за здравето е редовното миене на ръцете. На пръв поглед е почти незначителен, но, ако децата свикнат да си мият ръчичките старателно редица инфекции могат да бъдат предотвратени. Миенето на ръцете може да спре разпространението на много от добре познатите ни вируси и бактерии, които са и най-честите причинители на заболявания. Миенето на ръцете е важно да става не само у дома, но и на обществени места. За още по-голяма сигурност е добре, децата да разполагат с антибактериален гел или кърпички в себе си, в случай, че липсва възможност да си измият ръцете по обичайния начин.
  3. Добре е детето да се научи да похапва редовно плодове и зеленчуци и то сезонни, както и продукти с млечно-кисела ферментация.
  4. Редовното измиването на лицето, също както и на ръцете, както и промивките на нослето с  физиологичен разтвор е добре да станат обичайна практика през есенно-зимния сезон, особено, ако детето е било на места, където се събират много хора, както и в периода на обявени грипни епидемии.
  5. Не забравяйте за разходките сред природата, те са съществена част от закаляването. Двигателната активност може да се провокира по всякакъв начин и с всички средства. Освен, че ще подпомогне здравето на детето, упражненията и разходките подобряват тонуса и настроението, а има ли нещо по-сладко от хлапе във весело настроение!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

16,004 преглеждания

Comments are closed.