Как детето ви да бъде уверено

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

confident-children

За да бъдеш дете, се изисква увереност. Обикновено, родителите искат да внушат на децата си, че могат да се справят с всяко ново предизвикателство и най-вече се опитват да ги научат да си вярват. Макар всеки човек да е различен, може да следвате тези полезни съвети, за да изградите в детето си увереност.

Увереността идва, когато човек е компетентен. С други думи, децата са уверени, не защото родителите са им казали, че са най-добрите, а заради своите постижения – малки и големи. Разбира се, хубаво е когато чуеш окуражителни думи от мама и татко. Но хвалебствията означават повече, когато са за специално усилие или нова способност, което детето ви е придобило.

Когато вашия малчуган постигне нещо, независимо дали е това, че може вече да си мие зъбките сам или се е научил да кара колело, то изгражда чувство, че е способно и увереността му се покачва.

Увереността се изгражда от рано. Когато бебето се научи само да отгръща страницата на книжката или подрастващите деца се научат да ходят самички, те разбират смисъла на думите „Аз мога”. С всяко ново умение и с всяко важно събитие, децата развиват по-голямо увереност в себе си.

Родителите могат да помагат като дават на децата си възможности да практикуват и подобряват уменията си, те също така трябва да остават децата си да правят грешки и да бъдат до тях, за да ги насърчават да опитват. Бъдете заинтересувани и развълнувани, когато детето ви покаже какво ново може и ги възнаградете като ги похвалите, когато то е постигнало целта или прави усилия за това.

Ако има достатъчно възможности, добри инструкции и достатъчно търпение от страна на родителите, децата могат да станат много добри в основните умения като това да си завържат обувките и да си оправят леглото. Така, когато се сблъскат с други важни предизвикателства, децата ще знаят, че могат да се справят, защото вече са се справили с други неща.

confident-child-2

Стойте настрана

Разбира се, надзорът е важен, за да бъде детето в безопасност. Но ако наистина искате да им помогнете да научат нещо ново е важно да не им стоите над главата. Оставете децата да опитват нови неща, да грешат и да се учат от грешките си.    

Например, ако детето ви иска да се научи как се прави сандвич с авокадо, покажете му и му дайте да опита. Чудите се дали ще направи бъркотия? Със сигурност. Не се стрелкайте веднага, ако малко авокадо покапе по масата или пък по пода. Важно е да избягвате каквато и да било критика, за да не обезкуражите детето. Ако понечите да довършите вие сандвича, детето ще си помисли, че не го бива в това.  

Но ако имате търпение и изтърпите цялата бъркотия, възнаграждението ще бъде реално.

Понякога децата се отказват, ако се осуетят и срещнат пречки. Помогнете им като ги окуражите да упорстват. Когато опитват отново, така разбират, че могат да се справят с всяко едно предизвикателство. 

Хубаво е също така да хвалите тяхното желание, не само резултата.

Родителите имат възможност да подготвят детето си да бъде независимо и да може да се справя само с всякакви ситуации. Знаем, че е хубаво да се чувстваш полезен, но когато детето е уверено и независимо, връзката с вас ще бъде още по-голяма. Вие ще сте свързани с него не само заради зависимост, но и заради любовта, споделянето и приятните емоции, които сте преживяли заедно.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно Полезно

4,636 преглеждания

Comments are closed.