Д-р Стойко Стойков: „Закаляването и правилното хранене са най-добрият начин за подсилване на детския имунитет”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dr stoykov

Д-р Стойко Стойков е Началник „Детско отделение” в МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски”, гр.Казанлък. Има специализации и курсове по Неонатология и болести на новороденото, Детска гастроентерология, Бронхиална астма в детска възраст, Детска алергология и др.

Преди настъпването на есенно-зимния сезон, той отговаря на въпросите на „Първите седем”, свързани с имунната система на децата, повишения риск от инфекции при посещението на ясла и градина, както и начините да подсилим имунната система на най-малките.

Д-р Стойков, на някои родители им се иска детето им изобщо да не боледува, дори и в първите месеци в яслата. Възможно ли е изобщо това и вие какво бихте ги посъветвали?

Възможно е, но все по-рядко срещано. За здравето на едно дете е много важен начинът на отглеждане, рационалното хранене, включващо най-вече продължително кърмене и ефективни закалителни процедури от раждането.

В коя възраст децата боледуват най-много и какви са причините?

Заболеваемостта рязко се увеличава след първата година, като пика е от 2 до 5 години, особенно ако детето посещава детско заведение. До тогава контактът с външния свят е сравнително малък и рискът от въздушно-капкови инфекции е ограничен в семейната среда. Причините са свързани с контакта с болни в затворените колективи и несъвършения имунитет в тази възраст. Дори при бърза изолация на остро болни деца от детските заведения, съществува инкубационен период на заболяването, при който няма разгърната клинична картина, но детето е заразоносител и разпространението на инфекцията е трудно предотвратимо.

Какви са преобладаващите инфекции, когато детето тръгне на детска градина или ясла?

Преобладават респираторните инфекции на горни дихателни пътища, но поради анатомични особености и слабия имунитет, често на пръв поглед безобидни инфекции бързо генерализират и обхващат средно ухо, ларинкс и долни дихателни пътища. Основните причинители са вирусите, но при децата в тази възраст чиста вирусна инфекция се среща рядко, особено след 2-3 ден флората вече е смесена.

Когато детето започне да боледува продължително при посещението му на детска градина или ясла какво трябва да предприемат родителите? Трябва ли да го спрат от посещения за по-дълъг период?

Това е много специфичен момент при често боледуващите деца. На нашите географски ширини микробния фон е много богат и разнообразен. Големите колебания в температурата и влажността през годината са голям проблем при децата, които са с несъвършена терморегулация и физиологично слаб имунитет. Прекрасните четири сезона за нас са прекрасни и за огромния брой инфекциозни причинители, циркулиращи в атмосферата. Всяка инфекция „изтощава” организма, който дава всичко от себе си за да се справи с нея. Възстановителният период е различен и зависи от възрастта, имунитета, характера и продължителността на заболяването и е минимум около една седмица. През този период детето е много по-податливо на други инфекции и връщането му в детско заведение често води до повторно или поредно заболяване (старите хора казват – скоро боледува тежко и в момента е много изнежен). Получава се порочен кръг „от инфекция в инфекция” и за съжаление този сценарий е много често срещан. В такива случай препоръчвам спиране на детето от детска ясла или градина за по-дълъг период от време, около месец.

Все повече се говори за вредата от антибиотиците и за негативното им влияние върху имунната система. Какво е вашето отношение към тези медикаменти, кога използването им е наложително и какви други алтернативи има?

Антибиотиците са „необходимото зло”, без което смъртността щеше да е шокираща. В ерата преди антибиотиците смъртността от банална пневмония е била над 50%! Естествено за използването на АБ има конкретни показания и лекарите ги знаят (или поне по-голямата част от тях). Бактериалните инфекции се лекуват единствено с тях. Голяма част от съвременните антибиотици, използвани при децата, са основно проучени и смея да твърдя, че вредата за организма е по-малка от най-често използваните температуро-понижаващи медикаменти, рекламирани ежедневно, самоназначавани и използвани от родителите безконтролно при всякакви ситуации. Друг е моментът, че честата и безконтролна употреба на антибиотици води до резистентност на микроорганизмите, което във времето усложнява и опорочава лечението.

Какво е отношението ви към имуностимулиращите средства?

Това е огромна фармацевтична пазарна ниша с която много се злоупотребява. Има растения и билки,които са доказали във времето своя имуностимулиращ ефект и са основно застъпени в огромния брой продукти на пазара. Ефектът им е частичен и понякога достатъчен, за да не се допусне усложняване на баналните настинки. Използват се предимно след първата година.

Кои храни и природни имуностимуланти са подходящи за деца и кога да започне прилагането им?

Ще кажа кои храни не са подходящи за децата. Това са почти всички предварително термично обработени храни, полуфабрикати и пакетирани храни, всичко което има цвят и не е плод, зеленчук или прясно месо, както и всичко за пиене, различно от вода и фреш. Ако храненето и отглеждането на детето е природосъобразно (без крайности, естестествено) допълнителни имуностимуланти на са необходими.

Какви са ползите от закаляването при децата, кога трябва да започне и какво трябва да знаят родителите, преди да предприемат тази крачка?

Закаляването е изключително важно и води до засилване на защитните сили на организма, тренирайки терморегулацията към дразнителите от околната среда, като температурни колебания, въздух, вода и слънце. Започва още от раждането, като следва определена последователност с постепенно увеличаване силата и продължителността на дразнителите, както и тяхното редуване. Подробна информация родителите могат да получат от всеки педиатър, както и многобройни публикации, касаещи отглеждането на детето. Преди да се предприемат закалителни процедури, детето трябва да е здраво и майката да е теоретично подготвена.

Има ли фактори, които действат негативно на имунната система при децата и вярно ли е, че захарта е вредна за имунитета?

Публикации за пряката вреда на захарта върху имунитета се появиха преди няколко месеца и имайки предвид източника на проучването и публикациите, трябва да се доверим и сериозно да се замислим за начина ни на хранене. Първата асоциация, която направих, е че най-рекламираната и използвана газирана напитка в света съдържа 135 грама захар в 1 литър (това са 27 пакетчета захар за по-добра визуализация), а в някои сиропи за кашлица за деца има 4,5 грама захар в 5 мл.! Естествено, имунитетът ежедневно се атакува и от много други фактори . Основно това са заседналият начин на живот, нерационално хранене, стрес, недоспиване, атмосферни замърсители, химични замърсители, хранителни добавки и много други.

 

Интервюто взе: Ася Георгиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,165 преглеждания

Comments are closed.