Какво причинява болки в гърба на малките ученици? Не са виновни само раниците!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Първокласници

Схващането, че болките в гърба при децата в училищна възраст се дължат преди всичко на тежките ученически раници, наскоро бе развенчано като медицински мит от Д-р Стивън Кампър от Университета в Сидни.

Оказва се, че при децата, които носят по-леки раници вероятността от болки в гърба е точно толкова голяма, колкото и при децата, които са с по-натоварени раници.

Но, ако причината за оплакванията от болки в гърба при учениците не е в тежестта на раниците, тогава на какво се дължи тя?

Именно този въпрос си е задал Д-р Стивън Кампър  и пояснява: “Някои деца имат болки в гърба, които са преходни и не се отразяват на качеството им на живот, но има и болки, чиято продължителност и интензитет понякога може да окаже ключово значение за ежедневието им и дори да повлияе психическото здраве на децата.”

Австралийският лекар обяснява още, че болката в гърба при децата обикновено е в следствие на причини, различни от тези, които я причиняват при възрастните. На практика, етиологията на причините за тези болки все още не е съвсем ясна. Често раниците биват посочвани за основната причина за болки в гърба, както и за мускулно-скелетните болки при децата, а препоръките да се намали тежестта на раниците, които не бива да са повече от 10% от телесното тегло но съответното дете обикновено дават положителен резултат. Тези факти обаче продължават да са обект на сериозни изследвания.

Д-р Кампър прави 69 проучвания на базата на данни от наблюденията на 72 000 деца и публикува подробен анализ в британския вестник “Спортна медицина” . Там той казва:  “Противно на общоприетото мнение, констатациите ни показват, че има вероятност връзката между болките в гърба и тежестта на училищните раници да не е основана причина за болките в гърба, но със сигурност има значение начинът, по който децата носят своите раници.“ Това включва и недостатъчно ергономичните и удобни раници, които не прилягат добре  по гърба и също могат да се превърнат в причина за появата на болки и гръбначни изкривявания. От съществено значение, според доктора, са и видовете закопчалки, с които раницата се прикрепва към детския гръб.

Д-р Кампър смята още, че умерено тежките раници, не само не вредят на здравето на децата, но дори подпомагат укрепването на мускулатурата на гърба, а това носи ползи за гръбнака като възпрепятства гръбначните изкривявания.

В крайна сметка, въпросът „Какво причинява болката в гърба на подрастващите?“ все още остава без категоричен отговор, което оневинява в известна степен тежестта на раниците и след цялата поредица от изследвания на д-р Кампър едно е ясно, че не само те са виновни за честите оплаквания от болки в гърба при децата в ученическа възраст.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,969 преглеждания

Comments are closed.