Късното прохождане не е повод за тревога

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_160687928

Първите стъпчици на бебето са едно от най-запомнящите се събития за родителите, също както първото зъбче, първите думички и всички други първи неща.

За някои деца обаче прохождането настъпва в по-късен етап в сравнение с други, което се превръща в повод за тревоги у родителите, които се питат дали при детето няма някакъв проблем.

Всъщност всяко бебе има собствен „график” на развитие и кога ще направи първата крачка няма отношение към интелектуалното му развитие или вашите качества като родители. Обикновено децата правят първите си крачки между 12-тия и 14-тия си месец, но това може да се случи и в значително по-късна възраст (както и в по-ранна). Някои деца прохождат преди тази възраст, а други чак към 21-вия месец!

Какви са причините?

Причините при всяко дете са различни. Има теории, че ранното или късното прохождане имат наследствен фактор. Най-често обаче късното прохождане се дължи на уплаха у детето, което изпитва страх да се движи самостоятелно, ако е падало или се е ударило.

Бъдете търпеливи и дайте време на вашето мъниче да се почувства уверено. В момента, в който това се случи, ще се чудите как да го накарате да остане на едно място.

Бебетата, които са усвоили в детайли пълзенето, понякога също прохождат по-късно и нямат желание да го заменят с ходене поне за известно време.

Според някои педиатри проходилките също могат да отложат прохождането, въпреки че идеята е да го улеснят. Всъщност чрез употребата им малчуганите се учат по-скоро да се возят и да се избутват, в следствие на което по-бавно усвояват правилното стъпване и придвижване.

Какво да направим?

Когато детето може да стои изправено, започнете да му показвате различни движения. Вземете някакъв музикален инструмент или играчка, която пее и я дръжте така, че вашето бебе да не може да я достигне. Това ще му помогне да заздрави крачетата и да се научи на баланс. В началото това трябва да се прави близо до стол или диван, така че бебето да може да се държи, ако загуби равновесие.

Най-важното е обаче да не приемате прохождането като приоритет номер едно. Това, че детето на съседите или на ваш роднина е проходило доста по-рано, не означава, че трябва да насилвате събитията с вашето бебе. Всяко дете е различно и има свой собствен начин на развитие. Когато вашият господин или госпожица са готови за първите си самостоятелни крачки, те ще ви го покажат ясно и настойчиво. Изчакайте този момент с нужното търпение и му се насладете, когато настъпи.

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

 

Прочетете още:

Да преоткриеш света на два крака

6-те незабравими „първи” моменти с нашето дете

Проходилката – ЗА и ПРОТИВ

Детето и гърнето

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,179 преглеждания

Comments are closed.