Мадуродам – миниатюрният голям град на Нидерландия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
madurodam4

Миниатюрният град Мадуродам се намира в Схевенинген, Хага

Миниатюрният град Мадуродам се намира в Схевенинген, Хага.  Той е построен в  чест на Георг Мадуро, лейтенант от Съпротивата през Втората световна война. Заловен и изпратен в концентрационния лагер Дахау, където умира от тиф през 1945 година, Георг Мадуро е награден посмъртно  през 1946 г. със знака на Рицар 4-а степен на Военния орден на Уилям, най-високото и най-старото военно отличие в Нидерландия. Сравнявано с френския Орден на почетния легион, това отличие е присъждано много по-рядко. Мадуро е единственият холандски гражданин, който някога го е получавал.

 

madurodam2

Градският площад

Забележителната туристическа атракция Мадуродам е построена по идея на неговите родители, които създават градчето със своите собствени спестявания. Мемориалният парк е в памет на единствения им син и затова носи неговото име.  Родителите на лейтенант Мадуро намират подкрепа от Дружеството на студентските санаториуми, а основната цел е паркът да се превърне в източник на средства за подпомагане на различни благотворителни кампании, свързани с децата и младите хора и с построяването на още лечебни заведения и санаториуми за тях.

madurodam3

Градската инфраструктура функционира като истинска

Приказният град е открит на 2 юли 1952 г. от 14-годишната тогава принцеса Беатрикс. Тя е и първият кмет на Мадуродам, но след като става кралица на Холандия, остава само патрон на града. Понастоящем кметът на Мадуродам се избира от общински съвет, в чийто състав влизат 25 ученици и студенти от различни училища в областта.

Наричат Мадуродам миниатюрния град, той е разположен на 18 000кв.м. площ, а мащабът на „малкия град“ е 1: 25.

Забележителен факт за градчето е, че всички градски съоръжения, магистрали, ж.п. мрежи, кръстовищата, пристанищата и летището функционират напълно реалистично. По улиците му се движат 4542 коли и камиони, в каналите и реките има 58 кораба, на летището 32 самолета чакат своя час за излитане, а 12 влака се движат между гарите. Повечето макети са механизирани, и само срещу 50 цента всеки може да вдъхне живот на съоръженията – светлините на уличните лампи заблестяват, дори фаровете на колите светват.  Но най-много вълнение за малките посетители на парка носи макета на фабриката за сладкиши „Марс”, от която излиза миниатюрно, но реално камионче, пълно с шоколадови вкусотии.

madurodam1

Потушаване на пожар на плавателен съд

Непосредствено след построяването на парка, макетите са били дървени, а около 60-те години са заменени с метални и такива от синтетични материали, с цел да издържат на климатичните въздействия по-продължително време.  Ежедневно за изрядния вид на градчето се грижат 35 служители.

 

madurodam5

Съвременни Гъливерци в страната на лилипутите

Модуродам е уникален град, той на практика е най-малкият град в Холандия и макар да представлява туристически атракцион, той е напълно автентичен. В него ще откриете жилищни, промишлени и административни сгради, има си летище, няколко пристанища, търговски център, улици и булеварди.  Всеки един детайл е ювелирно изпълнен с часовникарска точност, а архитектурата и атмосферата е до съвършенство идентична до тази на типичните холандски градове. В Мадуродам не липсват нито вятърните мелници, нито каналите. Там катедралите и замъците отвеждат към миналото, а реалните градини и паркове свързват посетителите със съвремието.  Не липсват и холандските лалета, макар и специално селектирани миниатюрни сортове, за да са съответни на мащабите на града,  а дърветата всъщност представляват идеално изпълнени бонсаи, чиято височина не надвишава 60 сантиметра.

madurodam6

Вятърни мелници, един от символите на Холандия, след лалетата

Мадуродам олицетворява типичната атмосфера на истинските холандски градове със своите катедрали, замъци, канали, паркове, вятърни мелници. Посредством приказните и изящно изпълнени миниатюри, пресъздаващи миналото и настоящето на Холандия, Мадуродам се нарежда сред едни от най-любопитните и вълнуващи атракции не само в Европа, но и в цял свят.

 

www.madurodam.nl/en/

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,725 преглеждания

Comments are closed.