Любимите книги на децата за 2016 година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
chetene

„Бъди ми приятел“ от Юлия Спиридонова, „Островът на изгубените“ на Мелиса де ла Круз и „Българ 2: Лабиринт на времето“ на Неделчо Богданов и Робърт Блонд са трите книги, които спечелиха вота на българските деца в националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2016 година.

Наградите за най-добра детска книга, чието жури са децата, са разделени в три категории: „Откриватели“ (от 6 до 8 г.) с 31 номинирани книги; „Мечтатели“ (от 9 до 11 г.) с 33 номинирани заглавия и „Майстори“ (12 – 15 г.) с 53 номинации. От всички 117 номинирани книги 27 са от български автори.

За своя любима книга тази година гласуваха 4490 деца, като за първата категория гласове са дали 1771 деца, за втората – 1864 и за третата – едва 855 тийнейджъри.

„Бъди ми приятел“ от Юлия Спиридонова на издателство „Кръгозор“, чийто илюстратор е Пенко Гелев, е победител в категорията „Откриватели“. За нея са дали гласа си 263 деца, от всичките 1771 гласували. Другите две книги в челната тройка са „Годишно състезание“ на Мария Мартин и „Детето на Грузулака“ от Джулия Доналдсън

В категорията „Мечтатели“ най-много деца са гласували за книгата „Островът на изгубените“ от Мелиса де ла Круз издадена от „Егмонт“. Наградата беше връчена от Антоанета Антонова, библиотекар в ОУ „Л. Каравелов“, от което са за своя любима книга са гласували 360 деца от общо 400. Другите две номинирани книга бяха „Малката голяма Божана и тайните“ от Божана Апостолова и „Детективите Агата и Лари: Разследване в Гранада“ от Стийв Стивънсън.

В категория „Майстори“ тази година наградата отиде при „Българ 2: Лабиринт на времето“ на Неделчо Богданов и Робърт Блонд от издателство „Сиела“. Подгласници останаха книгите „Загадката на катакомбите“ от Том Егеланд и „Царството на Кенсуке“ от писателя Майкъл Морпурго.

Номинирани за специалната категория „Книги Иноватори“ са 7 творби. Наградата спечели книгата „Нещата, на които не ни учат в училище“ от влогъра Емил Конрад. За книгата са гласували 824 деца.

Догодина кампанията започва в Панагюрище и ще завърши в пловдивското село Труд, където тази година са гласували 223 деца.

 

 

източник: dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,201 преглеждания

Comments are closed.