Лятото започва тази нощ с юнско пълнолуние

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_396863002

Астрономическото лято тази година започва на 21 юни в 01:30 часа.

20 юни е най-дългият ден в годината, а нощта на 21 юни – най-кратката нощ. Лятното слънцестоене се случва в момента, когато Слънцето спира движението си на север в Тропика на Рака и поема обратно на юг. Това означава, че в Северното полукълбо дните започват да намаляват.

2016-та обаче е специална година, защото лятното слънцестоене съвпада с юнското пълнолуние – феномен, който се случва веднъж на 70 години. В някои държави наричат юнското пълнолуние Ягодова луна (Strawberry Moon), защото за древните народи в Северна Америка тогава е настъпвал периодът за бране на ягодите. Други народи, предимно в Европа, са кръстили феномена с други романтични имена като Rose Moon, Long Night Moon, Hot Moon, или Honey Moon, като последното название е заради многото сватби, които се организират през юни.

Независимо от названието, по време на това пълнолуние луната не грее в розово или червено, макар че може да свети като топъл кехлибар.

За последно такава Ягодова луна е имало през 1967 г., а следващото съвпадение на двете астрономически събития ще бъде на 21 юни 2062 г.

Лятното слънцестоене е важен ден за много хора на планетата, тъй като с него започва лятото. Свързано е с много и различни древни обичаи и практики, които го свързват символично с обновлението, плодородието и реколтата.

Стоунхендж в Уилтшър е най-популярното място във Великобритания, където хората се събират да отбележат най-дългия ден в годината, тъй като праисторическият монумент е центриран според слънцестоенето. Изгряващото слънце достига средата на камъните само един ден в годната, когато огрява центъра на олтара. Смята се, че оригиналните строители на Стоунхендж са донесли гигантските синкави камъни от Пресели Хилс в Западен Уелс за изграждането на вътрешния пръстен на каменната композиция по причини, които не са напълно ясни и до днес.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,969 преглеждания

Comments are closed.