Лесни и забавни игри, с които да поддържаме физическата активност на детето в домашна обстановка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

„Как да запазим физическата активност на децата по време на карантина или след прекарано, наскоро заболяване?“, попитахме специалиста по „Ранна детска интервенция“ на фондация „За Нашите Деца“ Рая Цветанова.

При децата, след прекарани инфекциозни заболявания, настъпва общо изтощение, слабост, раздразнителност, отслабва мускулатурата, понижава се емоционалния тонус. На фона на щадящ дневен режим, правилно подбраните игри могат да помогнат на детето да придобие самочувствие, да подобри психичното си здраве и да повиши тонуса си. Игрите предизвикват радостно настроение, насърчават правилното дишане, кръвообращението, храносмилането и процесите на възстановяване от болестта. При боледуване се нарушават множество фини механизми в организма и на него му е необходимо време, за да поправи тези нарушения.

Няколко са основните неща, които родителите  трябва да знаят за този възстановителен за организма на детето период.

Едни от тях са свързани с двигателния режим. Някои от родителите настояват детето да продължи да си почива в леглото, което го лишава от движение и положителни емоции, особено необходими в този момент. Други пък още на втория – третия ден водят детето на детско парти. Това крие  рискове от пренатоварване на все още неукрепналия организъм.

Точно в този момент детето се нуждае от лек двигателен режим – без да се залежава, но и без да се прекалява с игрите – двигателна дейност, но без тичане до запъхтяване и умора.

Ако имате колебания относно двигателния режим на детето след боледуване – не се притесняввайте да се консултирате с личния му лекар.

Предлагаме Ви няколко лесни и забавни игри, които освен, че ще донесат радостни емоции на вашия малчуган, ще подпомогнат и по-бързото възстановяване на неговия организъм. Те са подходящи и за поддържането на тонуса на детето, в условията на домашна обстановка.

  • Игра с топка

Тази игра спомага за развитие на координацията на движенията на ръцете и пръстите, захват, развитие на бърза реакция, ловкост, способност за ориентация в пространството, подобряване на зрителния анализатор, зрително – моторната координация, редуване.

За целта просто трябва да разчистим кухненската маса от излишни предмети. Детето търкаля средна по размер топка към възрастен, който стои от другата страна на масата. Целта е топката да не пада на пода. Заниманието може да се усложни като използваме топка с по-малък размер или сложим различни по размер кутии, в които детето да хвърля топката от разстояние.

  • Игра ‘’Таралеж” – за укрепване на мускулния ‘’корсет’’ на гръбначния стълб

 taralej_282_212

В лег по гръб детето изпъва ръцете над главата си, протяга се. След това повдига горната половина на тялото към коленете си и ги обхваща с ръце. Това се повтаря 5 – 6 пъти. Може да се правят чести почивки.

  • Игра ‘’Врабченце’’– за развитие на умения за скачане, укрепване на мускулния „корсет“ на гръбначния стълб.

Детето скача, маха с ‘’крилца’’като птиче

 vrabchenca213_151

 

 

  • Игра ‘’Зайче’’ – за развитие на координация на движенията, изпълняване на инструкции, повишаване на психо – емоционалния тонус, развитие на чувството за ритъм.

Родителят застава пред детето и го моли да повтори движенията на зайчето, в съответствие с думите на песничка  /ще се наложи да си измислите текст и мелодия на песничка/. Родителят показва движенията.

Примерно: ‘’Зайко, Зайко – поклони се /примерно с ръце на кръста/.

 Зайко, Зайко – наведи се. Зайко, Зайко – ти с краче тропни.

Зайко, Зайко – усмихни се…’’

Необходимо е да се следи за правилно изпълнение на движенията, но да се наблюдава и детето да не се преумори или превъзбуди.

  • Игра ‘’Да помогнем на зайчето да се прибере у дома” – развитие на координацията на движенията, способност за ориентиране в пространството, ходене, пазене на равновесие.

Родителят рисува с тебешир една дълга черта на пода /опъва въже на пода, залепва лента от тиксо, навива чаршаф и др./  и слага на единия й край плюшена играчка. Предлага на детето да отидат при зайчето, ходейки по импровизирания мост. Първоначално възрастният може да държи детето за ръка, за да преминат през ‘’моста’’ и да помогнат на зайчето да се прибере у дома.

  • Игра ‘’Строене на пирамида с цветни рингове” – за обогатяване на сетивния опит, зрително – моторната координация.

Пирамида с рингове. Родителят показва пирамидата на детето и го насърчава да докосне ринговете, да ги сравни по диаметър. Изважда един от ринговете и го слага отдясно на пирамидата. Предлага на детето да извади още един ринг и да го постави до вече извадения. Тук е важен не само размерът, но и пространственото разположение на ринговете, тъй като долната част е по-широка от горната. Нанизването започва от най-големите части. Възрастният може да хване ръката на детето и да я плъзне по повърхността на пирамидата с думите ‘’Виж колко е гладко.’’ В процеса на игра може да бъдат назовавани и цветовете на ринговете.

  • Игра ‘’Звънни на камбанката’’

Родителят държи в ръка нависоко звънче, камбанка. Предлага на детето да скочи, за да стигне с ръка камбанката и да  звънне.

Забавни упражнения за дихателната системанадуване на балони, издухване на сапунени мехурчета, „бълбукане“ в чаша вода през сламка, свирене със свирка, свирене на хармоника, духане на снежинки, или пеперуди, изрязани от салфетка, надаване бойния вик на индианците.

За развитието на речта, вниманието и фините двигателни умения се препоръчва редовно да масажирате дланите на детето и да играете игри с пръсти с него. Много полезни в такива игри са масажните топки. В допълнение към стандартните си функции на игрален предмет, топката масажира върховете на пръстите на детето със заоблени шипове, развивайки тактилни усещания и стимулира точките върху дланите на ръцете.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,053 преглеждания

Comments are closed.