Лесна техника за овладяване на майчиния гняв

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Да запазиш спокойствие, когато срещу теб се изправи дете в предучилищна възраст е трудна задача.

Децата в тази възраст сякаш напълно съзнателно и целенасочено се държат невъзпитано и неуважително и често буквално ни „лазят по нервите“. Те като че ли ежедневно тренират „не-слушане“! А родителите им, особено майките, са на ръба на нервна криза всеки ден заради това. Е, и не само.

Естествено повечето от нас трудно биха се признали за победени и само в изключителни случаи биха го направили. Истината обаче е красноречива, а именно – ние напълно първосигнално сме свикнали да отвръщаме на лошото поведение на нашите деца с осъдителни думи, негативни оценки и крясъци.

Като родители, оказва се, е много по-полезно и ефективно да запазим спокойствие, да реагираме с любезен тон и отношение, вместо да изпускаме нервите си и да бъдем груби и невъздържани. Как обаче да постигнем това спокойствие, когато малките дяволи във всяка една минута са в състояние да ни изкарат от кожата.

Решение има и то е много просто. Нужно е да разполагаме с визуално средство, което да ни напомня за това, какво трябва да направим, за да опазим крехкото равновесие в отношенията си с децата и как да се въздържим, ако поривите да крещим са по-силни от нас самите.

И така, техниката е свързана с използването на пет ластичета за коса, които да поставим на китката на онази ръка, с която пишем. Те се посттавям там сутрин, веднага след като децата се събудят. Ако ги поставим по-рано, вероятността да забравим за тях е по-голяма, което ще обезсмисли цялото упражнение.

maiki-gnqvАко детето ви успее да ви извади от равновесие и си изпуснете нервите, прехвърлете един ластик на другата си китка. За да го върнете на първоначалното му място трябва да направите пет прости и лесни неща, за да възстановите връзката с детето. Това упражнение се основава на изследванията на психолога д-р Джон Готман и е наречено от него „магическото съотношение“. В своите наблюдения и изследвания той е установил, че за елиминирането на всяко едно отрицателно взаимодействие в една връзка (в случай във връзката с детето) са необходими пет положителни, за да се възстанови отново балансът в отношенията. Положителните взаимодействия могат да са прегръдка, разказване на забавна история, покана за обща игра, демонстриране на съпричастност, заедно оцветяване на книжки.

Целта е вечерта, когато си легне детето ви, ластиците да са на ръката, на която сте ги поставили сутринта.

Техниката с петте ластичета за коса си заслужава да бъде изпробвана, защото е сред най-лесните начини за справяне с гнева. А и няма нищо по-хубаво от това да успеем да сме по-търпеливи и уравновесени в отношенията си с децата, защото само така ще успеем да изградим основите на бъдещата смислена комуникация с тях, в която да сме равнопоставени и уважаващи отстрещната страна.

Споделете, какви са вашите успокояващи техники, с които успявате да избегнете словесни конфронтации, викане и крясъци у дома.

по информация от интернет 
снимка: Фейсбук

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

84 627 преглеждания

Comments are closed.