Лекари от столични болници ще преглеждат децата от общинските ясли

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lekar-pregled-dete

Лекарски екипи от Пирогов и още шест болници ще преглеждат децата от общинските столични ясли. Инициативата е на Столичната лекарска колегия и Столична община и се осъществява за първи път.

Специализираните екипи ще включват специалисти по уши-нос-гърло, очни болести, травматолог, детски кардиолог и педиатър. Тези прегледи са от особена важност за най-малките, но за съжаление, те не се покриват от Националната здравноосигурителна каса, обясни д-р Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия. Профилактичните прегледи са от особена важност, защото ако едно заболяване бъде открито в ранен етап, то вероятността да бъде излекувано е много по-голяма.

Първите прегледи са насрочени за 5 и 6 декември в 35-та ясла в район “Триадица”. За да се осъществят прегледите е нужно предварителното писмено съгласие на родителите.

Столичната община и Столичната лекарска колегия предвиждат подобни профилактични прегледи да обхванат и децата от яслените групи на детските градини, а по-нататък и следващите възрастови групи. Обмисля се за тази цел да се ангажират Диагностично-консултативните центрове, където родителите да водят децата си в определени дни, за да се облекчи процедурата за деклариране на съгласие.

Прегледите ще са безплатни.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,256 преглеждания

Comments are closed.