Легендата за Чудовището от Лох Нес навършва 1447 години

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Loch Ness-1 (2)

Неси, известно още с името Чудовището от Лох Нес, според легендата е същество, което живее в езерото Лох Нес в Шотландия. Лох Нес е голямо езеро, образувано при отдръпване на ледниците. Водите му са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина.

Първото споменаване на чудовището е от 22 август 565 година, когато един монах твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към Неси започва през 1933 година, когато няколко човека уверяват, че са го виждали. Засега съществуването му не е нито отречено, нито потвърдено.

От едната страна са учените, които отхвърлят всички сведения за Неси, казвайки, че става дума я за фалшификати, я за хорската глупост, привидяла странни същества в най-обикновени и скучни явления. И наистина, колко му е в забуленото от мъгли тъмно езеро да видиш далечна обърната лодка, като гръб на същество не от този свят, а безобидно клатещия се дънер с клон като огромно влечуго, търсещо плячка? А не са малко и откровените фалшификати – една от най-известните снимки на създанието се оказа опашата измама.

От другата страна на монетата, обаче, са многобройните почитатели на Неси, голяма част от местните хора и по-смелите учени, склонни да не се затварят в догмите. Истината е, че нерядко сонарите в езерото дават странни данни за огромни тела, носещи се под водата, които, съчетани с многото любителски снимки и безбройните свидетелства подсказват, че нещо в езерото наистина има. Но какво?

Loch Ness-1 (1)

Най-популярната теория е, че в езерото живее плезиозавър. Това са големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като дава възможност нещо да е оцеляло след катастрофата преди 65 млн. години. Някои смятат, че Неси не е динозавър, а гигантска змиорка или есетра.

Любопитно е, че подобни на Неси създания са виждани и в други езера по целия свят или в морето. Това са Моргар, Чампи (който даже е защитен от закона), Тианчи, Мокеле Мбембе, Огопого и т.н.

Възможно е тези създания да са просто съвременни митове, нещо, в което хората имат нужда да повярват.

Но, може и да има нещо, което търпеливо чака под вълните, нещо, което е било много преди ние да се появим на този свят и може би ще бъде много след като сме изчезнали…


Любопитната и интересна информация намерихме тук: www.citadelata.com  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

5,632 преглеждания

Comments are closed.