• No categories

Кусудама – цветна топка, част първа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В древността кусудама е правена от истински цветя и билки, съединени във формата на топка. Днес се прави най-вече от хартия или плат. Красивите цветни сфери могат да се използват за украса или за подарък. 

В буквален превод от японски кусудама означава лечебна топка (от kusuri – “лекарство” и tama – „топка”). Идеята за нея е внесена в Япония от Китай през периода Хейян (VIII–XII в.). Японците вярват, че кусудама е молитва или пожелание за здраве, благодат и късмет.

Вижте стъпка по стъпка как да си направите сами кусудама.


Ще ви покажем основната форма на цветчетата. За цялата топка ще са ви нужни 60 такива. Всяко цвете е направено от 5 листенца, залепени едно за друго. Във втората част на упътването, ще довършим цялата кусудама.

Необходими са ви 60 парчета цветна хартия, с размери 7 х 7 см и лепило.


Прегънете долният ъгъл нагоре, така че да се получи триъгълник.


Прегънете левия и десния ъгъл нагоре към средния връх. Така се получава квадрат.


Прегънете отново същите връхчета наполовина надолу. Сгънатият край трябва да бъде на една линия с външния ръб на квадрата.

 


Отворете “крилцата”, които са се получили и ги пригладете.


Прегънете връхчетата на страничните триъгълничета към вас, така че да са на една линия със страните на средния. Така ще се получат три малки листенца вътре в по-голямото. Ако сгънете връхчетата на триъгълниците не към вас, а на обратно към гърба, резултатът ще е само едно листенце във венчелистчето. 

Ето и другия вариант:

kusudama-7Сгънете триъгълника по гънката, която направихте по-рано и залепете страните на външните триъгълници.


Сега направете още 5 такива листенца и ги залепете едно за друго, за да се получи цвете. Не бързайте при лепенето. Изчаквайте да изсъхне добре всяко листо, преди да залепвате следващото. 

За да завършите цялата кусудама, ще са ви нужни 12 цветенца. Как ще стане това, ще ви покажем във втората част на упътването.

За този материал използвахме информация от тук: http://foldingtrees.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,329 преглеждания

Comments are closed.