Купувайте по-малко джаджи за подаръци на децата, съветват педиатрите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-koleda-opasnosti

Според американски педиатри таблетите, смартфоните и електронните играчки, също както и телевизорите, пречат на развиващите въображението занимания и отношенията на децата с възрастните. Креативните игри и контактите на децата с други деца и с родителите им са много по-важни за развитието им, според доклад на Американската академия по педиатрия.

Поради тези причини специалистите съветват родителите да ограничат подаръците с интерактивни и дигитални характеристики, както и използването на мобилни приложения и игри. Според най-новите препоръки, децата до 2-годишна възраст изобщо не бива да стоят пред екранни устройства, а тези на възраст от 2 до 5 години – само по един час дневно. Родителският контрол пък е задължителен за по-големите, когато те се забавляват пред компютъра, таблета или гледат телевизия. Дигиталните и интерактивните игри за по-големите деца трябва да се избират внимателно, но дори за тях лекарите съветват да бъдат замествани с реални играчки, и колкото по-простички са те, толкова повече ползи носят за развитието на мисленето и въображението на децата. Обикновените и механични играчки, строителите, пъзелите и конструктурите подпомагат общуването на децата с други деца и с възрастните.

Играта трябва да е внимателно подбрана. Една проста играчка може да се окаже по-подходяща от скъпите и високотехнологични разработки.

Когато родителите подаряват дигитални игри, те трябва да имат предвид, че ще е нужно да отделят и време, за да напътстват детето си как да играе с подобна игра, да обсъждат детските филмчета, които децата гледат, да обясняват някои ситуации и изрази и задължително да участват в избора на програми и предавания.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,325 преглеждания

Comments are closed.