Кукувицата – невероятните истории на едно момче

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kukuvicataНякога закъснявал ли си за училище? Поради много, ама много възпрепятстваща причина. Отвлякла те е пеперуда или индиански вожд е имал нужда от помощта ти. От твоята помощ. Лично.

Е, в нашия град всичко е възможно.

Преди десет години спектакълът Кукувицата на Елин Рахнев (автор), Андрей Кулев (аниматор) и Димитър Еленов (режисьор) събра на сцената на Народния театър Ванча Дойчева, Христо Гърбов, Николай Урумов, Ваня Щерева, четирийсет деца-актьори, музика, мечти и… незабележими закъснения.

Днес Кукувицата, преоблечена като приказка, проверява дали бащите са пораснали и още ли са с пеперудов цвят мечтите им.

Кукувицата е историята на деветгодишния Христо и неговия баща, които все не успяват да стигнат навреме за улилище и, за да оправдаят закъсненията си, измислят невероятни, но – както се оказва – напълно убедителни извинения. Толкова убедителни, че дори скучният господин Директор започва да си пее в банята, а учителката, госпожица Стела, добива смелостта да срещне капитана на живота си.

Приказка за способността на въображението да превръща мечтите в реалност.

Елин Рахнев е поет, драматург, журналист. Автор на четири стихосбирки и на пиесите БобФлоберВисоката есен на твоето тялоКукувицатаФеновеМаршрутка и Тест. Пиесите и стиховете му са преведени на над 20 езика. Пиесите му се поставят в цяла Европа. Има две награди Икар за драматургия за пиесите Боб (1999) и Фенове (2003). През 2011 г. печели и Аскеер за текста на пиесата Тест.

Андрей Кулев и Ася Кованова улавят фантастичните истории, които изплитат сюжета на приказката, в двайсет красиви, цветни акварелни илюстрации.

kukuvicata1

***
Оля Стоянова, „Пътеводител на хубавите неща“ – октомври 26, 2015:

„История за всички онези закъсняващи, леко разсеяни, малко небрежни и много замечтани възрастни или деца, които могат да повярват и в индианците, и в зелено-синята пеперуда, в мяукащата маргаритка и във всякакви други чудеса.“

24 часа – октомври 26, 2015:

„Книгата за детската фантазия и как бащите израстват заедно с децата си, докато те се препъват в маргаритки, отлитат за Пеперудовата страна и са убедени, че кукувиците са за това – да летят, а не да стоят в часовниците.“

Вал Стоева, detskiknigi.com – октомври 26, 2015:

„Книгата на Елин Рахнев е от онези четива, за които няма възрастова граница. Чудесното оформление и прекрасните илюстрации на Андрей Кулев и Ася Кованова грабват очите на най-малките, шантавите истории на Христо ще се харесат и на по-големите, а истината, скрита между редовете ще се разкрие на истински порасналите. Остава само да се решим и да отлетим на крилете на мечтите си!“

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,945 преглеждания

Comments are closed.