Кукленският манастир

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Кукленският манастир

Кукленският манастир е основан през Второто българско царство и споменат още през 11 в. в документ за имотите на Бачковския манастир. Сигурни сведения за духовната дейност на манастира има в края на 17 – началото на 18 в. и е посветен на светите братя Козма и Дамян заради техните лечителски способности. Манастирът възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода, която според преданието лекувала психични заболявания.

Понастоящем Кукленския манастир е действащ и включва две църкви, жилищни и стопански постройки (от 19 и 20 в.) и аязмо недалеч от тях. Комплексът е разположен на три нива, обградени от двор. Най-долното ниво принадлежи на молитвената зона и гостоприемницата започва оттук и преминава на по-горното ниво, където някога се е намирала стопанско-поклонническата зона. Монашеските килии се разположени в най-високата част, свързани от южната им страна със стопанската част, чрез хранителният блок, поместен в приземието на второто монашеско крило.

Главната църква в Кукленския манастир “Св. Козма и Дамян”,  датираща от 15в., е кръстовидна, безкуполна сграда с две плитки конхи и два притвора. По план наподобява кръст, като върху целият наос ляга голям сляп купол, стъпващ върху островърхи висящи арки. През 17-18 в. църквата била разширена на запад, а през 19 в. бил добавен и нов притвор. На източната стена на притвора са запазени фрагменти от голямата композиция “Страшният съд” датираща от 17 в. В наоса на църквата преобладаващият слой стенописи са от 1862 г. и включват цикъла “Сътворението на света” и панорама на светите места на атонската Света гора. Тук са поместени и сцени от живота на светците-лечители безсребрениците Козма и Дамян.

В библиотеката на Кукленския манастир са запазени ценни ръкописи и книги. Десетилетия наред там е съхраняван ръкописния сборник “Кукленски песнивец”, преписан и украсен през 1337 г. за българския цар Иван Александър. Днес Песнивеца се съхранява в БАН.

Кукленският манастир е известен и с целебния си извор “Св. Безсребърници”, като се смята, че водата в аязмото е лековита и помага при здравословни проблеми на нервната система и душевни заболявания. Манастирският празник се отбелязва всяка година на 29 юни (Петровден) и на този ден чудотворната икона на светците Козма и Дамян се изважда от църквата за поклонение.


Местоположение на манастира

Кукленският манастир е разположен в дела Чернатица от Западните Родопи на 2,5 км. югозападно от с.Куклен, на около 8 км. западно от Асеновград и на около 15 км. южно от Пловдив.

Отбивката за Кукленския манастир е от с.Куклен – при движение по главната улица на селото от Пловдив вдясно има указателна табела. Пътят от селото до манастира е изцяло обновен и в момента е в идеално състояние.

Настаняване

Кукленският манастир разполага с леглови фонд за 50 човека. Стаите са с по 3, 4 и повече легла и нямат самостоятелен санитарен възел. В манастира не се предлага храна, но има трапезария и се предоставя възможност за готвене. Пред манастира има ресторант.

Телефон за връзка: 0331/98842, 0884 847973; 0884 389837

Снимка: www.bulgarian-mountains.com 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

1,506 преглеждания

Comments are closed.