Крясъците са вредни за здравето на нашите деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

avtoritet_i_shamari

 

Ако родителите крещят постоянно на децата си, това може да доведе до сериозни последствия, които могат да се отразят не само на психиката им, но и на тяхното физическо състояние и да доведат дори до затлъстяване. До този извод достигнаха учените от университета в американския щат Айова, предаде РИА Новости.

„Грубостта във възпитателния процес води до здравни проблеми”, заяви водещият изследването професор Томас Шефилд. Той е провел експеримент, в който са участвали 451 деца на 12-годишна възраст и родителите им. Учените са наблюдавали комуникацията в семействата в течение на няколко години, докато децата достигнали 20-годишна възраст.

На родителите им е била поставена оценка за проявената грубост – физическата агресия, заплахите, принуждаването за извършването на дейности от страна на детето, егоистичност или повишаване на гласа. След експеримента децата са преминали изследване на физическото им състояние.

Шефилд подчертава, че строгото възпитание поражда хроничен стрес за децата, а последствията от него могат да се проявяват дори и когато пораснат. Стресовото възпитание може да окаже ефект върху развиващия се мозък на детето. Изследователите посочват, че сред негативните последствия присъстват хроничните хормонални дисбаланси, възпалителните процеси и понижаване на сърдечно-съдовата активност.

„Родителите не трябва да бъдат сурови. Ако искаме да сме сигурни, че децата ни ще бъдат здрави, най-добре е да се избягват жестокостите”, заяви Шефилд.

 

източник: www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,147 преглеждания

Comments are closed.