Критерият за уседналост при прием в ясли и детски градини влиза в сила от септември 2020г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detska-gradina-k

Предстоящото класиране за прием на деца в ясла или детска градина през м. май 2020 г. няма да се влияе от критерият за уседналост. Той ще влезе в сила едва през м. септември 2020 г., това става ясно от думите на зам.-кмета по култура и образование в Столична община, Тодор Чобанов.

На практика това означава, че първото класиране на този критерии ще се проведе през м. май 2021 г. Това отлагане става възможно по желание на родителите и е било прието след обсъждания на Столичния общински съвет.

По думите на Тодор Чобанов в няколко столични детски градини ще бъдат разкрити по още три допълнителни места във всяка група, където средномесечната посещаемост пада под първоначално определената. Той уточни още, че независимо от грипния сезон, средната посещаемост рядко пада под задължителната по наредба.

Друга тема на която зам.-кметът се спря е появилата се в медийното пространство и сред родителите информация, че има групи от по 40 деца, като уточни, че родителите имат право, ако децата са по-малки от по-малката група да ги преместят в по-голямата. Тук става дума за групи с прием отпреди няколко години, когато имаше възможност да бъдат добавени до 10 деца. Конкретният случай, който е цитиран, е спекулативно представен, тъй като там е имало 6 по-малки деца, чиито родители са в правото си да ги преместят при по-големите или в сборна група. Този конкретен случай, не е масов, допълва той.

За 2020 г. Столичната община има рекордна инвестиционна програма, насочена към разширяването на капацитета на системата на яслите и детските градини.  Ще се работи по 16 обекта, като за 11 от тях средствата са вече осигурени и вече се действа по изпълнение на дейностите. За 5 обекта общината ще бъде финансирана от държавата. Тригодишният гратисен период, през който ще се строи усилено е свързан с предстоящото въвеждане на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца, което става задължително от 2021 г.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,578 преглеждания

Comments are closed.