Как да се държим в конфликтни ситуации пред детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Със сигурност ви се е случвало да сте навън и някой наистина, ама наистина да ви ядоса, направо да ви извади от кожата ви? Но… детето ви е било с вас и се е наложило да си прехапете езика, за да не отвърнете подобаващо.

Истината е, че когато не сме сами, трябва да се овладеем и да справим с възникналия конфликт по друг начин, различен от този, по който бихме реагирали, ако сме без децата. Става дума за ругатните и „грозните” думи, разбира се. Как да подходим, как да научим и покажем на детето си да се държи в подобни ситуации, в които и то безспорно попада и тепърва ще попада.

Не е лесно да си идеален модел за подражание през цялото време

Децата ни наблюдават през цялото време. Ние, като родителите, постоянно им показваме с поведението си как трябва да се постъпва в дадена ситуация. Чрез нас те разбират кое е правилно, кое – погрешно при взаимодействието си с другите хора. Но понякога, когато става дума за емоции, знаете и у нас се задействат Онези горещи бутони, не винаги е лесно да се овладеем. Тогава се случва да кажем или да постъпим по не най-правилния начин, дори когато тези малки очи и уши ни гледат и слушат.

В един идеален свят бихме се справили с възникналия конфликт по един и също начин, независимо дали децата ни гледат или не, нали така? Чист език, силна позиция, добър очен контакт, респектиращи, но любезни думи – като по учебник по етикет. Но в нажежената ситуация е трудно да спориш с някого по начина, по който се сещаш, че си могъл да го направиш след като отмине. Както и за много други неща, децата ни са най-силната мотивация, която ни помага да положим усилия за постигането на този идеал.

 

Когато взимаме решение как да отвърнем в конфликтната ситуация, първо трябва да си зададем два въпроса

И така, какво да направим, когато се окажем по средата на една потенциална битка? В крайна сметка, не сме излезли не на война, а да хапнем, да се разходим, да отидем на кино. Но се появява един човек, който с действията или думите си, ви дръпва по тънката струна и ви изважда извън релси. А може и вие да сте виновният, който без да иска е обидил друг човек. И вашето дете, разбира се, става свидетел на цялата случка.

И така, как да постъпим? Специалистите казват, че има два въпроса, които да си зададем в подобна ситуация:

1. Този човек оскърбил ли е или е заплашил мен или някой друг от семейството ми?

2. Дали това не е само един досадник, който си няма работа?

Ако отговорът на първият въпрос е „Да”, тогава няма значение дали детето ни е с нас или сме сами – трябва да отговорим. Ключът е да застанем и да отговорим директно на проблема, а не да се конфронтирате, само заради самия конфликт. Ако успеем, особено пред детето, ще постигнем две неща:

1. Ние сме защитили семейството, което ще накара малкият ни човек да се чувства спокоен и сигурен.

2. Ставаме модел за подражание на детето, за това как трябва да заставаме зад позицията си и зад нещата, които смятаме за правилни.

Да си „прехапем” езика е трудно, но е най-правилното нещо, което да направим

Не трябва да се плашим от конфликтите. Те, за съжаление се случват постоянно, без значение „кой е започнал първи”. По-важното е как да постъпим, така че да защитим позицията си твърдо, без да атакуваме агресивно другия човек.

Ето няколко съвета, които могат да са ни полезни в тези ситуации:

– Запазете спокойствие. Посланието, изпратено без излишни емоции, достига до целта си много по-лесно.
– Преминете директно към проблема, без да квалифицирате човека срещу вас.
– Действайте по същия начин, по който бихте очаквали да действа детето ви.

Вероятно ще кажем, че тези насоки са много лесни на думи, но на практика не е точно така. Когато сме под въздействието на емоциите, може да бъде много трудно да отстъпим крачка назад и да си поемем въздух. Но ако запомним, че детето ни вероятно също ще попадне в конфликтна ситуация и че в този момент ние реално му показваме как се постъпва, вероятно ще успеем да си удържим езика зад зъбите и да се овладеем. Защото в крайна сметка, най-важното е да покажем на нашия наследник как може проблемът да бъде разрешен без излишна агресия и грозно поведение.

Научете детето си, че всеки конфликт има своята цел

Когато влезем в конфронтация с друг човек е важно да се запитаме какъв бихме искали да е изхода от ситуацията. Просто да се ядосаме и да позволим на гнева ни да вземе превес, няма да ни доведе до никъде (освен може би да се почувстваме по-добре за момент). Важно е да научим детето си, че конфликтът трябва да има цел. Така че, първо трябва да разберем какво искаме да постигнем с действията си. Искаме ли отсрещния човек да направи нещо конкретно, като да ни върне парите, да премести колата, да спре да пуши до нас, например. Дали желаем просто да покажем как се чувстваме. Или искаме да се покажем, че може за в бъдеще тази ситуация да бъде разиграна по различен начин.

Като установим причината на скандала и знаем каква искаме да бъде целта ни, тогава можем да предприемем най-правилното за момента действие.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,146 преглеждания

Comments are closed.