Компютърът и детето на три и половина?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

child-and-computer

 

Компютрите и дигиталните технологии в днешно време не са лукс, те са необходимост и за повечето хора, в това число ученици и деца в предучилищна възраст,  са неотменима част от ежедневието. За децата на 3 годишна възраст обаче,  те все още не са от такова жизнено важно значение.

Малките деца възприемат повече и по-добре информация в приятелска среда, чрез игри, чрез звукове и образи и по-малко чрез писмени знаци и четене, тъй като все още не ги владеят. Затова е важно да избираме игри, които точно съответстват на тяхното физическо и психо-емоционално развитие.

Съвсем естествено е обаче дори най-малките деца да проявяват интерес към компютъра като източник на забавление, още повече вече има програми, които насърчават развитието на на творческите, математическите и говорни умения от най-ранна възраст и би било противно на логиката да се съпротивляваме на това като родители, но е добре да поднасяме тези възможности селектирано и с нужната отговорност.

Основното правило е времето пред екрана да дозирано и в никакъв случай да не е за сметка на времето за активни занимания и игри на открито, тъй като виртуалната среда по никакъв начин не е в състояние да замени реалните игри, забавления и уроци.

Родителите обикновено са по-строги по отношение на времето, което децата прекарват пред телевизора и по-толерантни по отношение на компютрите, тъй като ги смятат за по-образователни. Редица учени твърдят обаче, че най-доброто за развитието на детската психика и мислене, а и за физическото състояние на децата, са практическите умения, които те ще развият в реалната среда и във взаимоотношенията с хората, с които те контактува в ежедневието.

За децата през третата година от живота е напълно достатъчно да прекарват пред компютъра от половин до един час дневно, при това задължително с родител и не наведнъж, а разделени на по-малки отрязъци от време.

Това е чудесен начин да научим детето, че времето пред екрана трябва да е ограничено. Можете дори да навиете часовник, който да оповести края на вашите компютърни занимания. Тези на пръв поглед елементарни правила ще са ви от полза съвсем скоро, когато детето прояви настойчиво желание да прекарва все повече и повече време пред компютъра и ще му помогне да не се пристрасти твърде рано към технологиите.

източник: www.babycenter.com

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2 711 преглеждания

Comments are closed.