Компютърни игри учат децата на финансова грамотност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

computer-games

Макар повечето родители да са негативно настроени към толкова обичаните от децата компютърни игри, все повече проучвания показват, че те са ключът към придобиване на многобройни знания и умения. Основата на разумното управление на личните и семейни финанси е простото разбиране, че всеки ресурс е ограничен. Върху същия принцип пък се градят многобройни видео игри, правейки ги особено полезни за малки деца и тинейджъри, тепърва запознаващи се с основата на финансите и икономиката. Предлагаме някои от тях.

Civilization 6

Поредицата „Цивилизацията“ на Сид Майер е класическият принцип за игра, обучаваща геймърите на икономически и финансови принципи. В нея вие започвате с малка група заселници няколко хиляди години преди Христа, като целта ви е да развиете миниатюрно село в гигантска модерна цивилизация. Управляват се десетки ресурси, развива се собствен добив за едни и търговия за други, изискват се умения в дипломацията, преговорите и планирането. Не на последно място, „Цивилизацията“ ще ви обясни и някои основни положения в развитието на човечеството, като вероятно най-важното е връзката между икономика, култура и наука.


City Skylines

City Skylines е видео игра, която се концентрира върху построяването на един-единствен град, но с много повече опции, решения и дълбочина, отколкото „Цивилизацията“. Геймърите се занимават с градоустройство, зониране, пътно строителство, публични услуги, управление на трафика и публичния транспорт, разпределяне на градския бюджет, менажиране на населението, вземане на кредити, здравеопазването и развлеченията, и т.н. Големите градове в играта симулират реалистично над 1 милион жители, позволявайки на играча да разбере какви са истинските проблеми и предизвикателства при управлението на такъв комплексен проект. Един от най-важните уроци в играта е, че неудобството на гражданите има реално финансово изражение, което от своя страна се отразява под формата на домино ефект върху целия град.


EVE Online

EVE Online е компютърната игра, която симулира реален свят в най-голяма степен. Системата за добив, търговия и използване на ресурси в EVE е изключителна, симулирайки реално законите за търсене и предлагане. Това е multiplayer игра, т.е. хиляди геймъри играят заедно, като акцентът пада върху мащабното сътрудничество и коопериране. Макар и вече поостаряла, EVE е гейм изживяване, което ще ви приближи невероятно близо до участието в реален корпоративен проект. Стига ни само да споменем, че в тази игра се състоят редовно най-големите сражения между геймъри. Вероятно най-грандиозното такова е 21-часов конфликт на около 8000 играчи, довел до загуба на изграждани в продължение на години виртуални космически кораби на реална стойност от $330 000. Двете „армии“ с по 4000 войници са имали строго изградена йерархия с реални генерали, командири, дивизии, стратегии, тактики, бойни планове и комуникация на десетки нива в реално време – точно като в една съвременна корпорация.

Този материал е предоставен с любезното съдействие на pravatami.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,121 преглеждания

Comments are closed.