Колко точно зелена е зелената козметика?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

girl-bath

Все повече жени споделят, че са объркани от многобройните послания и определения в козметичните продукти: „естествени съставки“, „100% натурална“, „био“, „еко“, „органик“. И наистина – като погледне човек в магазини и аптеки: колко бързо и колко много се появиха напоследък „зелени“ марки козметика. Но дали зелените опаковки и твърденията за натуралност отговарят на истината?

Има няколко начина да проверим дали е така. Първият е наличието на знака на контролния орган, който независимо контролира целия процес на производството – от суровините до крайната формула. Вторият начин е да проверим състава на продукта. Наличието на доказано вредни съставки, синтетични и петролни вещества съвсем не се връзва с „натуралността“ на един козметичен продукт.

Искахме да разберем колко натурална всъщност е „зелената“ козметика, която се представя за такава, но няма печатите на Natrue, Ecocert или BDIH. Затова закупихме 11 козметични продукта със „зелен“ етикет и декларация за безвредност, и погледнахме под лупа съдържанието им за химически и натурални съставки.

Решихме да започнем първо с продуктите за бебета и деца. Те се използват не само от майките за своите бебета, а и от много хора, които смятат, че тези продукти са безвредни или поне по-безопасни, отколкото козметиката за възрастни. Майките се доверяват на утвърдените марки на пазара и задължително гледат да присъства текстът „не дразни очите“. Но дали е така?

Резултатът от анализа на състава в бебешките продукти:

Разликата в декларациите за безопасност на бебешките продукти и в състава е огромна

В изследваните от нас 11 продукта за бебета с рекламни послания и твърде-ния за „безопасност“ и „хипоалергични“ се съдържат между 15 и 60 % ясно изразени химически и синтетични съставки. Засегнати са както класически конвенционални производители като най-популярните български марки „Бочко“ и „Здраве“, така и марки на големи мултинационални компании като GlaxoSmithKline.

Силно интригуващо е, че на опаковките фирмите-производители акцентират както върху това какво няма в продуктите, така и върху техни качества като „хипоалергични“, „некомедогенни“ (непредизвикващи акне),„за чувствителна кожа“. Интересно е обаче, че някои марки рекламират отсъствието на едни химически съставки, а други марки –други синтетични съставки. Например Mustela рекламира крем за бебета с надпис “без парабени, фталати и phenoxyethanol“, а Bubchen – „без оцветители, консерванти и минерални масла“. Парабените са изключени в 6 от общо 11 изследвани продукта. Фактът, че в един продукт не се съдържат дадени химически съединения обаче не означава, че останалите, които са включени в състава му, са изцяло безопасни. Друг вид подвеждане е наличието на голям надпис „С алое“, „с женшен“ и други, но тези екстракти, сок или натурални масла са на последно място в списъка със съставките. В крем „Бочко“ е написано „със смрадлика“, но тя е последна от всички съставки. Тъй като съставките се изписват в низходящ ред според техния дял, а съставките с по-малко от един процент се вписват в произволна последователност, това означава, че от екстракта женжен или смрадлика има само една минимална доза в бебешкия крем.

Декларации vs. Състав

От общо 19 съставки в Подхранващ крем за бебе Bioderma и Крем за лице и тяло на Avene, 8 са чисто химически. Кремът се рекламира като „без парабени, подхранващ, омекотяващ, хипоалергенен“. Терминът „хипоалергенен“ не е определен от нито един законов акт или пък научно обоснован. Това означава, че производителят е избрал продукт, който намалява риска от алергични реакции. Това обаче не гарантира, че продуктът не предизвиква алергични реакции към определени хора, тъй като те могат да бъдат алергични към дадени субстанции. В крема на Bioderma има синтетични аромати, както и полиетилен гликол, който крие риска от замърсяване с канцерогенния диоксан.

Синтетичните аромати са почти навсякъде

Повечето производители ароматизират със синтетични химически съединения. Само 2 от всички 11 изследвани продукта са без синтетични аромати: на марките A Derma и Avene. В крема на Mustela е написано „без фталати“, но в състава е отбелязан Parfum. 80% от синтетичните парфюми съдържат фталати. Няма нормативи, които да изискват пълен списък на състава на парфюма, който може да съдържа измежду 300 абсолютно неизвестни за потребителя съставки.

Много от използваните синтетични съставки са спорни и/или съмнителни.

Към тях спадат субстанции, които могат да отделят ракообразуващия формалдехид, принадлежат към групата на халогенорганичните химически съединения или са от нефтени продукти, силикони. Твърденията, че тези химически субстанции са в рамките на допустимото и според законови норми не са убедителни. Проблемът се състои в това, че козметичните продукти са най-разнообразни. За едно бебе се използват шампоани, кремове, лосиони, масла и още много други продукти за различни случаи. И това се случва всеки ден, отново и отново. Тогава количеството вредни субстанции се натрупва и в един момент може да се появи проблем.

Био

В крема на Bubchen е написано „с бионевен“, а в крема на HiPP – „с биобадем“. Това обаче не означава, че те са био кремове. Една от съставките, съответно невен и бадем, е био, но и в двата крема има химически съединения, като Propylene glycol, Parfum, Phenoxyethanol, Sodium Acrylates.

В България вече се предлагат няколко марки истинска био козметика за бебета със сертификати, които гарантират от независим орган, че продуктите не съдържат вредни съставки, както и че растенията са произведени по биологичния начин на земеделие.

Резултати от изследването:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=483483065035348&set=pb.184941588222832.-2207520000.1355345988&type=3&theater

Източници на информация:

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1032-EDTA.aspx?activeIngredientId=1032&activeIngredientName=EDTA

http://www.truthinaging.com/ingredients/disodium-edta

http://www.organicconsumers.org/bodycare/toxic_cosmetics.cfm

http://safecosmetics.org/article.php?id=282

http://www.truthinaging.com/body/fda-warning-on-phenoxyethanol

http://www.bebeautysmart.com/2012/06/what-is-greenwashing.html

Автор: д-р Светла Николова

Снимка: www.stockfreeimages.com

 

Статията е любезно предоставена от: http://www.organichno.com, публикувана с оригинално заглавие с оригинално заглавие „ЗЕЛЕНА“ БЕБЕШКА КОЗМЕТИКА

Подобни статии:

grija-za-kojata---1   Грижа за кожата на порасналото дете

sun_protection_90206809%20(2)   Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

5,756 преглеждания

Comments are closed.