Колело за смет, за дете велосипед

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

“Много хора имат стари, непотребни велосипеди или части. Те нямат никаква материална стойност, непродаваеми са и често няма изглед да влязат в употреба. В същото време има деца, които живеят в семейства, за които дори и най-евтиният велосипед е лукс.Ние сме свързващото звено. Вземаме старите велосипеди, ремонтираме ги и ги даряваме на децата.”

zx450y250_2728699

Това разказа пред “Детски Дневник” Александър Македонски от велоателието 1bike, един от организаторите на благотворителната инициатива “Колело за смет, за дете велосипед” за деца от семейства, които нямат финансова възможност да купят велосипед.

Призивът е към хората, които имат стари и непотребни велосипеди или велочасти, да ги дарят в един от пунктовете в София, Варна, Бургас или да ги изпратят по куриер. Пълният списък с адресите е на сайта на организаторите, които скоро, заедно с младежите от сдружение “МОГА Дряново” ще запретнат ръкави, за да ги поправят или да използват частите за сглобяването на други велосипеди.

След като миналата година 70 деца от 3 до 19 години от община Дряново бяха зарадвани с ново колело, целта на организаторите за тази година е 200 деца от общините Попово, Кнежа, Лом, Нова Загора и Кубрат да получат мечтаното си колело.

Ефектът от миналогодишната кампания е най-силният катализатор да я реализират за втора поредна година, в много по-голям мащаб. “Миналата година видяхме и много зарадвани родители. Видяхме зарадвани братчета и сестричета, които предвкусваха възможността също да карат колело. И най-вече видяхме колко много добри хора има в цялата ни страна и извън нея. Не ние направихме голямото добро, а хората, които си дариха велосипедите, частите, парите, времето”, казва Македонски.

Кампанията ще продължи до 5 юни, доброволци ще помагат да бъдат поправени дарените колелета, а Областните дирекции за закрила на детето ще изготвят списъците с децата, които отговарят на условията на кампанията.

За поредна година велосипеди DRAG помагат с части за ремонт и предоставят магазините си като пунктове за даренията. В помощ на организаторите са и магазини Imaginarium, институт “Сервантес”, магазин “Дюкян Меломан”.

От 1 до 5 юни в изброените градове са организирани събития, на които децата ще получат велосипеди. А ако някое не може да кара колело, нека е спокойно – младежите от 1bike ще го научат.

източник: www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,499 преглеждания

Comments are closed.