Коледна салата “Росоли”
Във Финландия тържествената вечеря също е на 24 декември. Сервират многобройни студенти рибни предястия, печено пилешко бутче със зеленчуци. Десертът е мляко с ориз, както и бисквитки с плънка от синя слива. Задължителен елемент на масата е и изобилието на хайвер, както и традиционната финландска салата росоли.
Необходими продукти:
– 3 средни глави цвекло
– 3-4 моркова
– 1 не много голям сладък картоф (може да използвате и обикновен)
– 2 стръка зелен лук
– 1 с. л. оцет
– 1 с.л. студено пресован зехтин
– 1 щипка морска сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре зеленчуците, без да ги белите. Поставете главите цвекло в голяма тенджера и го покрийте с вода. Сложете на котлона и оставете да заври. Гответе, докато стане готово, извадете го от водата и оставете да изстине.
2. Нарежете моркова и картофа (които също не са белени) на еднакви по-големи парчета и ги сварете. Оцедете водата и ги оставете да изстинат.
3. Обелете зеленчуците, нарежете ги на кубчета и ги сложете в подходяща купа. Нарежете зеления лук на тънки колелца и го прибавете.
4. Направете дресинг от оцета, зехтина и солта и овкусете салатата.
Още вкусни предложения:
2,994 преглеждания