Коледен панаир на книгата започва в НДК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chetene

Тази година Софийският международен панаир на книгата, който започва днес в НДК и ще продължи до 18 декември, съобщават организаторите от Асоциацията „Българска книга“, ще представи над 200 участници от България и чужбина.

Съпътстващата програма включва премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости. С гостуването на Софийския духов оркестър ще бъде даден официален старт на събитието от 11.00 ч. днес в Централното фоайе на НДК. Още през първия ден от изложението ще има литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило.

В 16.00 ч. посолството на Аржентина у нас ще почете паметта на един от великите класици на 20-ти век – Хорхе Луис Борхес – 30 години от смъртта му. Повече от 60 премиери ще се състоят в рамките на панаира, като на сцената ще гостуват и известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш и турският автор Мурат Гюлсой. В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които ще представят информация за книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също и съвети за сътрудничество с китайския бизнес.

В програмата са предвидени и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на ет. 3. Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв“. Тя ще бъде връчена на 16 декември в 20.30 ч. в литературния клуб „Перото“.

За четвърта година панаирът посреща Софийския международен литературен фестивал, който се фокусира върху изключително актуалните теми миграция, идентичност, граници и принадлежност. Фестивалът ще представи 11 автори в чуждестранната си програма. Сред тях е Илия Троянов, чийто последен роман „Власт и съпротива“ беше сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман на 2015 г. Събитията на фестивала ще се състоят на сцената на Мраморното фоайе, ет. 2 на НДК.

На традиционния етаж, посветен на чуждестранните участници в панаира /ляв полуетаж/, ще са разположени щандове с книги от Иран, Испания, Италия, Китай, Румъния, Русия, Турция и Унгария.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,123 преглеждания

Comments are closed.