Коледа е състояние на духа, не ден от календара

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

xmas2

Беше късен декемврийски следобед. Луната ни се усмихваше зад един облак, а ние облечени в радост и мечти вървяхме бавно към дома. Семейства с деца избираха живи елхи и жизнерадостно обсъждаха нещо. Загледани в силуетите почти повалихме един голям като исполин дядо Коледа, който гръмогласно ни посрещна с “хо хо хооооо”. Тя беше само на годинка и вътрешно се поздравих за изключителното съвпадение на време, пространство и обстоятелства. Тогава магията се изгуби в един дълъг, изпълнен с ужас рев. Така приключихме с дядо Коледа за 2016-та.

От тогава си поставих за цел Коледа да не е просто ден от календара и лик на белобрад старец. А усещане. Споделеност. Принадлежност. Моята Коледа е състояние на духа. На това уча дъщеря си, с такава емоция дарявам и близките си. Защото най-прекрасните подаръци, които може да дарим на тези, които обичаме са нашето време и нашата любов.

xmas1

Коледа винаги е била специална за мен. Украсяването на елхата, коледните песни, богатата трапеза, прочистването на дома с тамян, вечерната молитва… Тези изживявания са скъп дар. Но мама винаги беше заета. За да имаме чудната си вечер, тя прекарваше целия ден в кухнята. В навечерието на Коледа винаги беше изморена от цялата суетня през деня. Да приготви 9 вкусни ястия, да измие, да изчисти, да подреди масата, да сервира. Колкото и да й помагахме, най-тежката задача беше за нея.

Коледите на моето семейство днес изглеждат по-различно. Вероятно защото живеем далеч от дома, вероятно защото поставям фокус върху времето, което прекарваме заедно с обичните си хора, а вероятно и заради двете.

Днес готвя по-малко, но рисувам снежни човеци и редя пъзели със Снежната Кралица повече.

Мия съдове по-малко, но прекарваме часове с малката в украса на трапезата и лични послания до всички гости.

Подреждам по-малко, но си говорим за ценностите и извайваме заедно атмосфера на хармония, единство и усещане за….  Усещане за дом.

xmas

Защото по Коледа (а и не само) всички пътища водят към дома. За да бъде възможно всичко това, обаче, добавяме и лъжичка доброта, уважение, внимание – щипка добри обноски.

Коледа и добрите обноски си приличат доста – носят усмивки, добро настроение, усещане за единство и уважение. И разбира се, ухаят на доброта. В топлината на този семеен празник прекарваме голяма част от времето си с любимите хора там където споделяме, обсъждаме различни теми и си казваме наздраве – празничната трапеза. Затова, за да ни е приятно изживяването на всички е полезно да си припомним някои малки детайли, които могат да ни усмихнат искрено.

Украсата и подредбата на трапезата могат с лекота да ни пренесат в приказките – там където има мир, красота и любов.

Как ще украсите зависи единствено от полета на въображението ви.

THE-collage

Ако решите да следвате етикета, правилният начин за поставяне на салфетката при подреждане на масата е отляво на чинията за обяд и вътре в нея при подреждане за вечеря.

Тъй като обичайно масата е отрупана с всякакви вкусотии в изобилие и рядко остава място за всичко, можете да си позволите да не поставяте всички чаши на масата, а само тези за вода и бяло/червено вино.

Добрите обноски повеляват да изчакате всички да седнат на масата преди да започнете да се храните. Не е желателно да ставате от масата по време на вечеря. Още по-неприемливо би било да го оповестите на глас.

Храната е удоволствие, затова нека й се насладим. Хапвайте с умерено темпо, дъвчете бавно и вкусвайте по малки хапки.

След вечерната молитва, най-възрастният на масата вдига тост за здравето на цялото семейство. Той разчупва питата (хляба) и подава надясно. Преди да си вземете вие, предложете на седящия до вас отдясно. Не отхапвайте хляба, а го отчупвайте с пръсти и се наслаждавайте на вкусния аромат.

Когато вдигате високите чаши за наздравица, дръжте ги за столчетата. Служете си с приборите тихо и след като са използвани, не ги оставяйте да докосват покривката, а ги поставете в чинията, когато си почивате по време на храненето.

Не пропускайте да направите комплимент на домакинята колко вкусна храна е приготвила и дори нещо да не ви изглежда апетитно, поне го опитайте от вежливост и уважение.

Подарете си празнично усещане като замените обичайните домашни дрехи с празнични такива. Разбира се, не е нужно да засиявате в рокля с гол гръб и високи токчета или костюми с папионка. Но винаги можете да се облечете дружно с коледен пуловер и коледни плетени чорапи, и пак да се чувствате удобно, спретнато и празнично.

На масата е важно не само колко е вкусна храната, но и топлата и уютна атмосфера, която се създава от разговорите на Бъдни вечер или Коледа. Помислете добре преди да кажете каквото и да било. Дали шегата Ви няма да обиди някого от присъстващите, дали някой семеен спомен няма да натъжи някого. Не критикувайте и не осъждайте, макар и с добри намерения. Не правете забележки на децата и не се опитвайте да изпъкнете пред някои от членовете на семейството за сметка на други.

Не на последно място са важни и подаръците. Какво е посланието, което изпращате с тях? Как сте ги опаковали? Дали са прекалено скъпи или “отбивате номера”? Дали са равностойни на всички или някои подаръци са по-хубави от други (защото едното дете е било непослушно напоследък). Добре е да си спомните какво сте подарили миналата Коледа, за да не се повторите в избора си.

photo-1510546462255-979b0e0ca1b5

И помнете: Най-специалните подаръци са тези, които са изработени лично от Вас – свещи, картички, колаж от снимки, за най-специалните за Вас хора – Вашето семейство и близките Ви приятели!

Вълшебна Коледа Ви пожелаваме!

Бъдете добри!

Пожелайте си вълшебство и го споделете с любов!

Автор: Мария Истатков и Невена Басарова-Дичева – специалист добри обноски
www.wittymermaid.com 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,702 преглеждания

Comments are closed.