Кой спорт е подходящ за вашето дете, според възрастта му?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6a010535724f84970b014e60637e58970c-800wi

Физическата активност е важна за децата и затова е добре тя да се развива и поощрява от най-ранно детство. Участието на малкото дете в различни спортни занимания, освен че го социализира, повишава физическата активност и издръжливост, което е път към здравословния начин на живот. Добрите намерения обаче не бива да са плод на родителските амбиции, а трябва да са съобразени с физическото развитие и възможности на детето.

Ангажирането на децата със спорт, който не отговаря на тяхното физическо израстване и развитие и който е извън рамките на техните възможности може да доведе до чувство за неудовлетвореност и ниско самочувствие. Около 35% от децата, записани на някаква ранна форма на организирани спортни дейности отпадат още през първата година. Ето защо родителите и педиатрите трябва да преценят възможностите на детето и потенциалните му възможности да се занимава с точно определен вид спорт.

Готовността на едно дете да започне активни занимания със спорт е свързана с неговото физическо и психическо развитие. Придобиването на основни двигателни умения като например хвърляне, бягане, скачане не се нуждае от специални тренировки, те са вродени умения, които се проявяват в определен етап от развитието на индивида. Всяко умение се нуждае от време, за да се усъвършенства. До навършване на 7-годишна възраст повечето деца вече са развили тези умения, така че след тази възраст те могат да се включат в организирани спортни занимания.

Спортните дейности е важно да бъдат съобразени с нивото на готовност на детето за практикуването му. В ранната детска възраст основното е игрите да са по-кратки, а акцентът да е върху игровия момент и забавлението. Изборът на подходящи спортни дейности за децата в предучилищна възраст е добре да се ръководи от развитието на индивидуалните умения.

От раждането до края на втората годинка от живота на бебето и малкото дете е добре да се прави ежедневен масаж и гимнастика, които стимулират растежа и подпомагат развитието на двигателните му способности – лазене и прохождане. Някои педиатри препоръчват в тази възраст детето да се приучва и към водата, с цел по-късни занимания с плуване. Освен че, малките деца се научават много лесно на това умение, те изпитват голямо удоволствие от съприкосновението с водата и обожават игрите в басейна.

Ранно детство  – от 2 до 5 години
По време на ранното детство, структурата на тялото се променя бързо и съществено в кратки срокове. В този период от живота си, децата порастват на височина, но трупат и маса. Процентът на мастната тъкан между три и шест годишна възраст намалява, тъй като това е възрастта, през която се намалява калорийния прием и се увеличава разхода на енергия. Усъвършенства се походката и се придобиват някои специфични двигателни умения. Детските крака се изправят, стават по-тънки и загубват бебешката си пухкавост, изчезват т.н. „гривнички“. Развива се вестибуларния апарат и децата усъвършенстват баланса и равновесието си. Това е възрастта, в която децата научават много за света чрез зрителни и слухови възприятия. В тази възраст е добре да се наблегне върху придобиването на основни умения – бягане, хвърляне, хващане, катерене, игри във вода и гимнастика. Дейностите не бива да натоварват психиката, а напротив – децата трябва да се забавляват, да им се позволява да експериментират, да изследват и играят и по този начин да усвояват новите спортни умения. Конкурентният принцип е добре да отсъства.

Във възрастта – от 5 до 9 годишна възраст
Растежът на костите вече не е толкова бурен, а децата вече имат по-уверени двигателни умения, стойката им е стабилна.  В тази възраст са уместни гимнастическите упражнения на открито. Правилата продължават да са гъвкави, тъй като концентрацията на внимание е все още кратковременна, а указанията трябва да са ясни и кратки, конкуренцията минимална. Основните игри в тази възраст са скачане на въже, криеница, гоненица, подхвърляне на топка и хващане, каране на скутер или колело. Може да се помисли за включване на детето в групови игри като футбол и волейбол, гимнастика, бойни изкуства, тенис, федербал, кънки на лед и танци.

Добре е изборът да е на детето – дали ще избере индивидуален или групов спорт, детето трябва да е уверено и да се занимава с удоволствие със спорт, защото спортът е от изключително значение за изграждането му на здрав, организиран, самостоятелен и уравновесен зрял човек.

 Вижте още: 

Децата и ските – кога и как да започне обучението?

Как да разберем дали детето ни има скрити таланти?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

34,733 преглеждания

Comments are closed.