Децата и ските – кога и как да започне обучението?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ski

Много родители се питат дали и кога детето им да започне да се учи да кара ски, особено, ако те самите са запалени скиори.

По-важният въпрос обаче е дали детето наистина има интерес към зимните спортове и дали ските са нещо, което привлича вниманието му. Това е от огромно значение – ако вие или вашият партньор сте огромни почитатели на ските, това не означава, че и вашият малчуган неминуемо е наследил тази страст. А дори и да е така, пришпорването и амбициите ви само биха повлияли негативно и детето по-скоро ще приеме заниманието като задължение или наказание.

Полезни ли са ските?

Ползите от зимните спортове като цяло са безспорни, както за възрастните, така и за децата. Времето в планината през зимата подпомага добрата имунна система, калява, набавя витамин Д, подпомага преодоляването на алергии, синузити, астма и бронхити, развива мускулатурата и т.н.

Как да започнем?

Когато детето ви е физически и емоционално готово, се препоръчва да започнете с малки пластмасови ски, които детето да опознае и пробва у дома. Обяснете му за какво се използват и как се поставят. Нека то свикне с усещането да са прикачени към краката му.

Първото качване в планината би следвало да е предимно за разходка или снимки, не очаквайте детето моментално да започне да се учи на скиорски умения. Ако вие самите карате ски, покажете му как става и наблюдавайте реакциите на детето. Малчуганите, които искат да опитат, определено го демонстрират доста настойчиво.

Не бързайте с покупката на екипировка, преди да сте сигурни, че има смисъл от нея. Вместо това наемете такава и оставете детето да пробва, без да го натоварвате с очакванията си.

Наемете професионален инструктор

Ако вече сте сигурни в това, че детето ви се чувства заинтригувано от ските и има желание да се научи, то най-добре изберете добър учител. Практиката е показала, че децата възприемат много по-ефективно и са по-изпълнителни, когато ги учи инструктор, а не родителят им. Ако са в група, това ги прави по-мотивирани, ето защо ски училището също е чудесна възможност.

Коя е най-подходящата възраст?

Някои родители са верни на принципа „Колкото по-рано, толкова по-добре”. Мотивите им са, че когато детето е по-малко, то се страхува по-малко, което прави заучаването на техниките много по-лесно. Универсална рецепта няма и вие като родители трябва да прецените готовността и възможностите на вашия малък наследник. Съществуват обаче някои важни фактори, с които е добре да се съобразите. Децата под четиригодишна възраст все още рудно се съсредоточават и интересът им към дадено занимание често е краткотраен. А и двегодишното дете например трудно може само да прецени в каква посока са насочени интересите му. Ето защо – изчакайте, в спорт като ските спешна работа няма. Гледайте на обучителния процес като на правенето на снежен човек – за да се получи добре, трябва да има солидна основа, да е направен с удоволствие и да се случва със забавление, а не по задължение.

Прочетете още:

“Не можеш ли да стоиш мирно?” Не, децата наистина не могат!

Плуването – кога и защо да запишем детето си на уроци?

Детската раздразнителност или разсеяност могат да се дължат на… липсата на магнезий!

Кои спортове (не) са подходящи по време на бременност?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,686 преглеждания

Comments are closed.