Храните, които можете да пропуснете в менюто на вашето бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Zdrave-zelenchutsi-5

Според някои педиатри и специалисти по детско хранене има храни, които излагат на необоснован риск здравето и нормалното физическо развитие на бебето и малкото дете. Препоръките са да държим децата далеч от захар и захарни изделия, мед, сурова риба и сурово мляко. Това правило е валидно с особена сила в първите години от живота на малките деца. Наред с това, добре би било децата да не получават храни, чиято консистенция или големина може да предизвика задавяне или задушаване.

С порастването си бебетата и малките деца започват да проявяват интерес към всяка храна, включително и тази, която сервираме на себе си. Нормално е и диетата на малкото дете също да се обогатява. В нея постепенно се включват нови и разнообразни храни, но това трябва да става внимателно и грижливо, защото не всичко, което е полезно и вкусно за нас възрастните, е добро за децата. Понякога то може да е нездравословно и дори опасно за бебето.

Ето кои храни е добре да не включвате в детското меню поне до 4-годишна възраст:

 

  1. Суши – популярната в цял свят, а напоследък  и у нас, рецепта със сурова риба може да е особено опасна за бебетата, тъй като необработената термично риба може да е бактериално замърсена, а поради консистенцията си може да предизвика и задавяне. Добре би било суши да не се дава на деца под 5-6 годишна възраст и то само ако детето и напълно здраво, няма доказани алергии и вече се е научило да сдъвква идеално предлаганата му храна.

 

  1. Мед – наред с безценните си качества на универсална храна, той може да съдържа спори на ботулиновата бактерия, които могат да причинят ботулизъм при деца под една година. След тази възраст в стомаха се развива нормалната за човека чревна микрофлора, която предпазва организма от нея. Според специалистите, не е добра идея да прибавяте мед към зърнените закуски на детето, тъй като те са обогатени с всичко необходимо за детския организъм. Най-добре изчакайте детето да порасне поне до 4-5 годишна възраст и една тогава, постепенно с малки дози, въведете мед в менюто, най-добре в естествен вид – без термична обработка, и като заместител на рафинирата захар.

 

  1. Сурови зеленчуци и плодове – дребни бейби морковчета, парчета ябълка, сирене, лепкави храни като фъстъчено масло, дъвчащи бонбони, желирани мечета, всички тези храни представляват опасност за бебето и малкото дете, защото то може да се задави с тях. Ако държите да давате от тях на детето си – нарежете плодовете и зеленчуците на малки парченца и му ги давайте, но под строг надзор от ваша страна докато ги приема.

 

  1. Сурово мляко – малките деца, които пият непастьоризирано мляко и приемат храни, произведени от такова мляко са изложени на риск от стомашни неразположения и продължителни диарии. В екстремни случаи приемането на непастьоризирано мляко може да предизвика бъбречна недостатъчност и някои упорити бактериални инфекции. Тъй като имунната система на малките деца не е напълно развита, те са по-лесно податливи на инфекции. Когато кърменето е към края си и детето вече е готово да премине към прием на немайчино мляко е добре да се избере краве пастьоризирано мляко, но не по-рано от едногодишна възраст.

 

  1. Захар – бебетата обичат сладко и са закърмени с предпочитанията си към него, но би било добре ако успеете да държите далеч от него сладки храни поне до края на втората годинка. Не бива да се пропуска факта, че децата често са лакоми за сладко, а стомахчетата им са малки – освен, че преяждането със сладки храни може да предизвика повръщания, те са и предпоставка за натрупване на излишни килограми в най-ранна детска възраст.

 

  1. Обезмаслено мляко – за правилния растеж на бебетата са необходими храни от всяка хранителна група, в това число и мазнини. От особено значение са те в първите две години от живота на бебето и малкото дете, тъй като от тях зависи правилното развитие и функциониране на нервната им система. Ако бебето ви се развива в норма и няма склонност към пълнеене, не е необходимо да сменяте нормалното мляко с нискомаслено или обезмаслено, но ако съществува заплаха от наднормено за възрастта на детето тегло или семейна обремененост, тогава по-добре заменете пълномаслените млечни продукти с нискомаслени, най-добре 2%. 

 

Прочетете още:

Защо е важно да се дозира точно витамин D?

15 супер храни за пораснали деца

Домашна бебешка кухня? Може, но само ако е приготвена по правилата

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,288 преглеждания

Comments are closed.