Виновни ли са майките, че понякога са уморени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_mother-child.jpg

Най-често срещаният мит за майчинството е, че то винаги носи радост. Всъщност почти всяка майка, особено на вече подрастващо дете дете, което трябва да се храни, забавлява, извежда на разходка, и което спори, капризничи и се опитва да налага своето, неминуемо започва да мечтае за отпуска от отпуска по майчинство.  Много съществено е да се отбележи, че повечето майки, изпаднали в подобна ситуация, смятат себе си за лоши родители.

Възможно ли е да се уморите от любимите си деца, при положение, че толкова много ги обичате, че не можете да си представите живота без тях, че искате да сте всяка една минута заедно?

Всеки един специалист по психично здраве ще отговори кратко и ясно: „ДА“, но въпреки, че очевидно нервния срив е на прага ви, идеята да зарежете всичко и да заминете за някой самотен остров в противоположната половина на земното кълбо изглежда не просто невъзможна, но дори престъпна. Всъщност за всички трябва да е ясно, че майката, освен всичко което е, е най-обикновена жена.

Запомнете: това, че сте уморена от разнообразните си роли – на мастер-шеф, медицинска сестра, възпитател, костенурка-нинджа или Спайдърмен, не ви прави лоша майка! Не е престъпление да помислите за себе си, за козметик, фризьор, среща по женски с приятелки, но без децата, да си прочетете любимото списание и куп други подобни, на пръв поглед простички неща, които често откакто сте майка ви изглеждат непостижими и невъзможни.

Фактът, че непрекъснато сте нащрек заради децата си, бдите за тяхната безопасност и сигурност ви пречи да мислите за простичките удоволствия от живота, които радват всеки възрастен, не ви прави перфектен родител. И няма нищо лошо в това да си пожелавате от време на време нещо лично и не-свързано с децата, това не е престъпление.

Разумните родители се грижат за себе си, когато те правят това добре, добре се грижат и да своите деца, а така също и за всички останали свои близки. Саможертвите не са в ничия полза. Често обаче майките забравят тази простичка житейска истина.

Да си дадете почивка, дори съвсем кратка, е част от грижата за себе си, а как ще я прекарате – на преход в планината, в салона на козметика или в сън – е въпрос на личен избор за всяка майка.

За децата е трудно да проумеят, че мама е човек като всеки друг – от плът и кръв, а не плюшено зайче на батерии. Това е така, защото майките обикновено вместо да се опитат да обяснят на децата си, че са уморени и изтощени, продължават да изпълняват всяка прищявка на децата си, каквото и да им коства това. Този модел на поведение по никакъв начин не е от полза за децата, защото те го възприемат за нормално поведение и най-вероятно като зрели хора ще го прилагат и спрямо своите деца.

Разбира се, следването на някои модели на родителско поведение е от полза за децата, но не с всички е така. Все пак детето няма как да разбере, че трябва да се съобразява с вашите състояния и желания, ако вие самите не се стараете да се грижите за себе си.

Съществен момент от живота с децата е те да бъдат научени да уважават желанията на родителите си, на по-възрастните като цяло, за да израснат уважителни и състрадателни хора.

Ако мама реши да отиде някъде сама – на пазар, на козметик, на масаж и дори на почивка, това не бива да се представя пред децата като някакъв семеен катаклизъм. Това са малки удоволствия, които ще помогнат на всяка жена да презареди батериите си, да се освободи от стреса на еднообразното ежедневие и да се зареди с положителна енергия, с която да дари децата си в следващия период от време, в което ще бъде с тях. Подобни малки „бягства“ са от полза за всички, както за децата, така и за възрастните. Наред с това, това е и прекрасен начин в отглеждането и възпитанието на децата да се включи татко, баба, дядо или други близки роднини.

Обичайно мъжете отсъстват през седмицата и се включват в грижите около децата единствено в почивните дни, което от своя страна ги кара да се чувстват некомфортно, ако случайно останат сами с децата. Така че, колкото по-често една майка оставя децата с таткото, толкова по-добре ще е за изграждането на техните взаимоотношения, та дори това да е една десетминутна разходка до супермаркета.

Ако идеята за бягство и кратка ваканция е невъзможна, направете си малка почивка у дома. Независимо от купищата задачи, които ви чакат, просто спрете, кажете на децата си, че имате нужда да останете за малко сама, дайте им задачки, с които да се занимават, отидете в съседната стая и затворете вратата поне за малко.

Родителството е трудно занимание и няма два еднакви дни, докато децата растат и е наивно да мислим, че майчинството ще е приказка, изпълнена единствено с радост и усмивки. Колкото по-навреме осъзнаем това, толкова по-лесно и безпроблемно ще преминем през него.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,528 преглеждания

Comments are closed.