Какво е добре да знаем за първата среща с бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

first-contact

Дългоочакваната среща – месеци наред … разнородна информация, неразположения и страхове, радост и надежда … бременност.

Срещата с малкия човек! Най-прекрасният момент от щастливия завършек на бременността … може би по-красив и от самото раждане, защо?

Раждането ви може да е протекло, както сте бленували за него, хубаво както никога не сте си представяли дори. Но може и сценарият да е друг, не точно мечтаният, дори точно обратното. Може да сте не само изтощени от него, но и обляни със смесени чувства на разочарование и разбит мит! Животът е шарен и е хубаво да очакваме най-доброто, но да имаме едно наум и за различните реалности.

Едно е сигурно обаче – независимо доколко изпълнени са били мечтите ви за процеса на самото раждане, срещата със здравото ви бебе е незабравима! Не я пропускайте, насладете й се!

Колко важен е първият контакт с бебето? Наистина първият – още в първия час след раждането. Това е една от най-важните стъпки за успешно кърмене. Защо е важна връзката между майката и бебето да бъде осъществена толкова рано? По време и след раждането хормоните в двата организма бушуват. Един от хормоните /окситоцинът/ е отговорен за изграждането на връзката Мама-Бебе и се отделя при кърмене, а други хормони /катехоламините/ помагат на Мама и Бебе да останат будни веднага след раждането и да се насладят на първата си среща, отредена им от природата. Около два часа след раждането нивата на катехоламините рязко спадат и на Мама и Бебе им се доспива – дано не са пропуснали момента на първата си среща и дано Бебчо заспи след като е бил в прегръдките на Мама и е посукал, колкото е пожелал.

Има девет важни периода за бебето в първите два часа след раждането му, през които е хубаво да му бъде дадена възможност да премине. След първото изплакване на бебето и адаптация на дишането му при липса на медицински причини доказано най-доброто е бебето да бъде покрито с одеалце и поставено голо върху Мама като самичко потърси пътя към гърдата. Дори при секцио, ако не се налага отделянето на Мама и Бебе, бебето следва да бъде поставено върху гърдите на Мама. Оставен на спокойствие Бебчо минава през периоди на релаксация, на събуждане, на проява на активност, почивка, пълзене към гърдата, запознаване с Мама, посукване и накрая – блажен сън.

Преимуществата на тази ранна среща са многобройни – маточната мускулатура на Мама контрахира по-добре и могат да бъдат спестени медикаментите за отделянето на плацентата; блокират се кръвоизливи; Мама събужда майчинските си инстинкти, а Бебе осигурява безпроблемната си прехрана върху меки гърди. Доказано е, че локалната температура на майката се покачва при кърмене, така че когато бебето е на гърдите й, това е най-добрата топлина за него. Къпането може да се отложи за по-късно, за да не отнемаме от температурата на тялото му.

Контактът кожа до кожа помага на Бебчо да поеме от бактериалната флора на Мама, а гърдите й започват да отделят антитела за защита на Бебчо. Нивата на кръвната захар на бебето се запазват оптимални благодарение на погълнатата коластра, а тесният контакт между Мама и Бебе посредством кърменето подпомага съзряването на мозъка на малкото създание. Стресът от раждането е по-малък за бебето, то плаче по-малко и притежава по-добър самоконтрол година след раждането.

При срещане на разбиране от страна на медицинския персонал повечето манипулации могат да бъдат извършвани, докато Бебчо е върху Мама или някои от тях могат да бъдат отложени за малко по-късно, за да не отнемат от красотата на Мига на новото семейство.

Оставяйки настрана многобройните преимущества от здравословен характер за майката и бебето при срещата им в първия час след раждането, вероятно може да си представите еуфорията и нежните чувства, които бушуват между Майка и Бебе при първата им среща. Нима не си заслужава да ги оставим да се насладят на първите им мигове заедно и да им помогнем да започнат един нов, щастлив и подкрепян от обществото живот?

Въпреки рутината, която заобикаля медицинския персонал с дългогодишен опит, няма начин всеки да не тръпне от радост при появата на нов здрав живот, и би било прекрасно този живот да започне с минимум стрес и с много обграждаща го любов, каквато може да му даде само майката на този етап. Заслужава ли си да раздвижим рутината и да помогнем за раждането не само на физически здрав живот, но също да подкрепим емоционално и с поне малко любов този живот, като зачетем заслужения му първи контакт с Мама?

Първата среща – миг незабравим, за Мама и за Бебе, за новото семейство! Изживей го, зарадвай му се! Бори се да го има…

 

logo-bulgarski-duliДонка Дечева
                                    Асоциация на българските дули
                                     http://www.bgduli.com/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,230 преглеждания

Comments are closed.